Nea Radio

Spesialitetsmerket til Britannia Blå

Adm dir Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat, hotelldirektør Mikael Forselius fra Britannia Hotel, Astrid Aasen fra Gangstad Gårdsysteri og souschef Øivind Tiller fra Britannia Hotel. Foto: Wil Lee-Wright / Britannia Hotel

Det er et særs smakfullt samarbeid mellom souschef Øivind ved Britannia Hotel og Astrid Aasen ved Gangstad Gardsysteri som har båret frukt, da Spesialitetsmerket ble tildelt osten Britannina Blå.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Astrid Aasen er uten overdrivelse en pioner innen norsk ysting og startet landets første autoriserte gårdsysteri for kumelk, Gangstad Gårdsysteri, for over 20 år siden.

- Du er førstedama når det gjelder norsk ost! Du var tidlig ute med å lage ost av melk fra egen gård, skrøt administrerende direkterø for Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sunqvist, under tildelingen av Spesialitetsmerket til dagens hovedstjerne, osten Britannia Blå.

Britannia Hotel’s souschef, Øivind Tiller har kjent Astrid Aasen siden han var kokkelærling på Rica Hell Hotel. Og siden har de samarbeidet både på Nidelven og nå også på Britannia, der Øivind er ansvarlig for frokosten i Palmehaven. Og Øivind er tydelig stolt av det gode samarbeidet. - Det startet med en liten ide mellom meg og Astrid. Hun ville gjerne levere ost til Britannia, og jeg ville gjerne ha ost fra henne. Men jeg ville at vi skulle skape noe eget, noe unikt. Det har resultert i Britannia Blå. Det at vi nå har fått tildelt Spesialitetsmerket til Britannia Blå, det er veldig artig. Det er faktisk supertkult!

En ost i særklasse!

Da de to sterke fagpersonene slo hodene, og ikke mist; mathjertene sine, sammen gikk det fort. – Jeg sier som Northug; Det var lett, smilte Astrid, men er selvsagt klar på at det er år med trening som ligger bak både skistjerners og osteystere sin suksess. - Jeg foreslo å lage en som er hvit utenpå og blå inni, for det er det ingen som har. For 10 år siden laget jeg små oster av denne typen som lignet på Britannia Blå. Og det var akkurat det Øivind beskrev at han ville ha, så da var det egentlig bare å gjøre tilpasninger til noe jeg hadde testet for mange år siden, i et større og nytt format, forteller Astrid om Britannia Blå.

- For å få til denne osten har du et sterkt lag bak deg. Her har bondesiden og hotel -og restaurantsiden kommer sammen på banen. Da snakker vi lagarbeid! Hvor begge sider av laget er nitidig opptatt av kvalitet til det ypperste. Og det ser vi og smaker vi resultatet av. Britannia Blå er en ost i særdeles særklasse, var lovord fra Nina Sundqvist.

Astrid Aasen fra Gangstad Gårdsysteri og souschef Øivind Tiller. Foto: Wil Lee-Wright / Britannia Hotel

- En ære!

- Det som er spesielt er at Britannia Blå er hvit utenpå og det er fordi vi har osten i kokende vann etter den er saltet i noen sekund og da dreper vi blåmuggen som ligger utenpå. Så dypper vi den i vann tilsatt hvitmugg etterpå. Da blir det blåmugg inni og hvitmugg utenpå. Da blir den mildere enn mine andre blåmuggoster, forklarer Astrid om osten, som på kort tid er en favoritt på fokosten i Palmehaven på Britannia Hotel. I tillegg lager souschef Øivind og hans kollegaer flere herlige munnfuller hvor Britannia Blå spiller hovedrollen. Og vil du kjøpe med deg en bit, må du innom delikatesseutsalget i Vinbaren på Britannia Hotel.

- Det er en ære at vi kan få en slik flott utnevnelse! Astrid er legenden selv! Og så har vi stjerna, Øivind, som ikke bare er verdens beste frokostkokk, han er også en drivkraft når det gjelder å utvikle helt spesielle kvalitetsprodukter til oss her på Britannia Hotell, sa en stolt hotelldirektør Mikael Forselius, Britannia Hotel. Han er klar på at dette er en god start på mange slike gode samarbeid for hotellet som har tydelig fokus på kvalitet og lokale råvarer og produkter.

Merkeordningen Spesialitet

Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Merket skal løfte fram lokalmat- og drikke med særlige kvaliteter og gjøre den enkel å finne i butikken.

Spesialitet garanterer at maten eller drikken er:

- Basert på de beste norske råvarer

- Laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter

- Laget av dyktige mathåndverkere

- Vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse

Fagjuryen møtes fire ganger i året for å vurdere produkter som har søkt om å få merket.

Salget av lokalmat og lokal drikke har økt de siste årene og stadig flere forbrukere setter pris på denne typen produkter.

Bak merkeordningen Spesialitet står Stiftelsen Norsk Mat, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsen Norsk Mat har også ansvaret for Kvalitetssystem i landbruket og merkeordningen Nyt Norge.

Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...