Nea Radio

Sjelden fredning i Verdal

Rolf Petter Ingvaldsen er positiv til at bestefarens snekkerverksted blir fredet. På bildet sammen med seksjonsleder Anne Bjørg Svestad i seksjon kulturminner i Trøndelag fylkeskommune Foto: Hilde Arna Yri 
/ Trøndelag fylkeskommune

Petter Ingvaldsens snekkerverksted i Verdal blir fredet. Det er to år siden sist en bygning ble fredet i Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Møbelsnekker Petter Ingvaldsen bygde snekkerverkstedet i 1914 og boligen «Nordråk» i 1916. Ingvaldsen var en markant skikkelse blant den gamle garde av håndverkere som har drevet sin virksomhet på Verdalsøra. 

Han var blant annet med på å restaurere interiøret i Stiklestad kirke i forkant av 900-års markeringen av slaget på Stiklestad i 1930. Verkstedet var i sin tid også viktig for opplæring av snekkere i Verdal og Innherred.

Eiendommen eies i dag av Petter Ingvaldsens barnebarn, Rolf Petter Ingvaldsen. Han er positiv til at eiendommen fredes.

Snekkertradisjon blir tatt vare på

- Det er hyggelig at verkstedet blir tatt vare på. Familien har vært snekkere siden 1700-tallet. En snekkertradisjon blir nå tatt vare på, sier Ingvaldsen.

Rundt forrige århundre var det mange snekkerverksted som dette, men det finnes få igjen av dem.

- Ingvaldsens snekkerverksted er en sjelden god representant for slike verksteder. Vi setter nå i gang en fredningsprosess for å bevare verkstedmiljøet. En fredning innebærer at bygningene bevares og istandsettes, sier seksjonsleder Anne Bjørg Svestad i seksjon kulturminner i Trøndelag fylkeskommune.


Foto: Hilde Arna Yri
 / Trøndelag fylkeskommune

Økonomisk tilskudd

Fylkeskommunen vil bidra med rådgivning og økonomisk tilskudd til arbeidet. Målet er at både snekkerverksted, møbelsnekkerboligen og hagen skal settes i stand. 


- Dette vil bli et kulturminne som Verdals og Trøndelags befolkning kan være stolte av, og som vil bidra til å formidle kunnskap og opplevelser for framtidige generasjoner. Her er det spesielt interessant at eier har så mye kunnskap om bygningene og om den virksomheten som har vært drevet her, sier Svestad.

Hun berømmer samtidig Verdal kommune, som har gjort gode grep for å bevare det unike kulturminnet. Kommunen har regulert det til bevaring i kommunedelplanen for Verdal by. Eiendommen har «hensynssone d» i kommunedelplanen, som innebærer at den er båndlagt etter lov om kulturminner i påvente av fredning. 


Helhetlig miljø

Med snekkermesterens bolig, verksted og materialtørke/-lager utgjør eiendommen et helhetlig miljø som formidler historien om et snekkeri på første del av 1900-tallet. Snekkerverkstedet er svært opprinnelig med maskinrom, verkstedrom og kontor i andre etasje. Verkstedet har elektriske maskiner med reimdrift og alt hva møbelsnekkeren brukte av håndverktøy.

Både eksteriør og interiør er godt bevart, spesielt verkstedsinnredningen som også inneholder maler, tegninger og materialprøver. Snekkerverkstedet kan fortsatt brukes og er godt egnet for kurs og formidling rettet mot flere målgrupper. I hagen vises fortsatt spor etter et lite hageanlegg, og sammen med eiers kunnskap er det derfor gode muligheter for å lykkes med å gjenskape hagen.

Foto: Hilde Arna Yri
 / Trøndelag fylkeskommune

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...