Annonse
Nea Radio

Oda fra havet:

Sjarmerende, beintøft og vakkert

Foto: Karin Jegtvik

I pittoreske kulisser i et Mausundvær badet i sol var det premiere på forestillingen "Oda fra havet" fredag kveld. Det er fire år siden sist, og publikum lot seg både berøre og begeistre av den tøffe, utradisjonelle fisker-jenta Oda.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 02.07.2022 kl 20:33

Annonse

Det er fire år siden sist vi fikk møte Oda Markussen, som vokser opp på øya Mausund utenfor Frøya på 60/70-tallet, og som vil bli fisker. Den tøffe jenta, som slår ihjel tradisjonelle fordommer og fnyser av lokalsamfunnets forventninger.

Bergtatt fra første sekund

Alt lå til rette for at årets "Oda fra havet" skulle gi oss en opplevelse vi sent vil glemme. Fergeturen utover, som på premieredagen ble gjort gratis, et Mausundvær badet i sol og skuespillere, som har ventet i fire år på å få gi oss denne forestillingen igjen. Vi ble ikke skuffa.

For forestillingen bergtar oss fra første sekund. Mens den sjarmerende, beintøffe og bedårende "Litj-Oda" løper opp steintrappa til gamle Andor på berget, blir øynene våte og hjertet varmt og stort. For makan til innlevelse og sceneglede fra en så ung skuespiller skal du lete lenge etter.

Lilly Aastum gjorde en meget overbevisende Oda som barn, og la et godt grunnlag før Mari Haugen Smistad kom på scenen som tenåringen Oda. Jenta som velger utradisjonelt, og som kjemper motstrøms og både skremmer og imponerer lokalsamfunnet.

Erlend Haga som Andor og Lilly Aastum som den sjarmerende "Litj-Oda". Foto: Karin Jegtvik

Samstemt ensamble

Og Smistad gjør en kjempejobb som Oda. Hun framkaller både skam og stolthet og rører ved våre innerste fordommer og satte tankesett.

Foto: Karin Jegtvik

Jeg hadde egentlig ikke tenkt å nevne at skuespilleren er høygravid med termin om en måned, for det er egentlig uvesentlig. Men jeg må, for jeg tenkte ikke på det ett sekund. Ikke før magen faktisk kom til sin rett, da rollefiguren faktisk blir gravid i løpet av forestillingen.

Ensemblet virker enda mer samstemte og overbevisende i rollene sine i år. Sladrekjerringene Hjørdis og Birgit, Ellen Johansen og Torill Pettersen, brakte fram mang en latter med sin sarkasme og mellom linjene-kommentarer.

Foto: Karin Jegtvik

Slekter følger slekters gang

Anne, som er venninnen til Oda, spilles av Thea Sæther. Hun bringer oss inn i frustrasjonen av å sitte fast i lokalsamfunnet og ikke ha råd eller samvittighet til å realisere det hun aller helst vil. Og for en stemme hun har. Lørdag er det Sæther som skal spille hovedrollen Oda i den siste forestillingen, da hun har vært stand by for høygravide Smistad.

Åsmund Haga har kommet helt fra Inderøya for å være med i årets forestilling, og han har rollen som den forsakte og ynkelige Hallstein. Hallstein lider under farens voldelige og brutale framferd, og viser hvordan slekter følger slekters gang og at dårlige forhold på hjemmebane skaper nye utfordringer i samfunnet. Rett og slett meget godt spilt av Haga.

Tettere på kystsamfunnet

Og publikum både lo, gråt og applauderte og var med hele veien. Grepene regissør Evy Kasseth Røsten har gjort med forestillingen ga et bedre driv, og tok oss enda nærmere kystsamfunnet. Folket som lever med været, storhavet, frykten og døden tett på seg.

Jeg er sikker på at forfatter av trilogien "Folket i Spåhålet", Vidar Oskarson, og forfatteren av manuset basert på bøkene, Marte Hallem, er meget fornøyd med den retningen Røsten har tatt stykket.

Et Mausundvær i solgangsbris - det finnes ikke vakrere kulisser. Dermed har årets "Oda fra havet" medgangsvind allerede før det imaginære sceneteppet trekkes til side. Det vakre sett opp mot det tragiske er et kjent grep, og i år lykkes gjengen bak forestillingen særdeles godt med det.

Kjæresteparet: Oda, Mari Haugen Smistad, forelsker seg i en ung arving fra Kristiansund, Tobias, spilt av Oscar Zimmermann Greger. Foto: Karin Jegtvik

Hør intervjuene om "Oda fra havet" fra Nea Radios ettermiddagssending:

Nøkkelord