Nea Radio

Nea Radio

Jon Fredrik Skauge fikk kulturprisen

Jon Fredrik Skauge fikk fylkeskulturprisen. Foto: Mona Jønvik Andersson/Trøndelag fylkeskommune

Trøndelag fylkeskommunes kulturpris går til kulturformidler og bonde Jon Fredrik Skauge fra Orkdal.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Prisen ble delt ut på fylkestinget onsdag av fylkesordfører og juryleder Tore O. Sandvik.

- Jon Fredrik Skauge brenner for å bærekraft, for matkultur og for historier. Han har satt Trøndelag på kartet og skapt historie, heter det om vinneren.

Mer om prisvinner

Årets kulturprisvinner er meget allsidig. Jon Fredrik Skauges egentlige fag er tekstil med hovedvekt på historiske klær, tekstiler og tradisjoner. Han har fordypet seg nok til både å være forsker, foreleser og en eminent historiker med hovedfag fra NTNU. Han har spesialkunnskap om stoffbruk til bunader og solid spisskompetanse på tekstil.

Googler du prisvinneren vil du imidlertid i tillegg finne artikler både om gårdshus, kulturlandskap og tradisjonelle matoppskrifter.

Skauge har også et eget utsalg av håndsydde, individuelt tilpassede bunader side om side med moderne, unike plagg i krysningen mellom det tradisjonelle handverket og det nyskapende.

Han løfter fram kvinnearbeidet også ved å videreføre tradisjonell bearbeiding av produkter fra gården som for eksempel smør og rømme-produksjon. På den måten tar han også vare på håndverket omkring matbearbeiding. Det samme gjelder for kjøtt og korn og lin. Alt dette gjøres på gården.
Bygningene signaliserer noe mer, de forteller en historie og representerer en tradisjon og en forankring, sier Skauge. Akkurat som tekstilene og håndverksteknikkene!
Michelinguiden delte for første gang ut i fjor en bærekraftpris i Norden. Her ble to gårder i Orkdal trukket fram. Gårder hvor matproduksjon skjer på andre premisser enn det moderne landbruket.

En av verdens beste kokker og innehaver av Michelins første bærekraftpris uttalte i Adressa at disse er gårdene er de egentlige vinnerne av Michelin-guidens bærekraftspris. På Credo kjenner kokkene navnet på hver av de SNT-kyrne som står på gården til Jon Fredrik Skauge, Fannremsgården.

Maten er en særdeles viktig del av den trønderske folkesjela. Av identiteten vår. Skauge har blant annet deltatt på «Grüne Woche» for Trøndelags stand flere ganger.

Jon Fredriks iherdige innsats, sammen med mange andre lokale og regionale kultur - matprodusenter vil bli en viktig del at vårt arbeid for å bli europeisk matregion.

Han brenner for å bærekraft, for matkultur og for historier. Mottoet hans i formidlingsarbeidet er at enhver skal bli sett, bli hørt og bli berørt.

Skauge er en svært etterspurt foredragsholder over hele landet og har et nettverk langt utover landets grenser. Han har satt Trøndelag på kartet og skapt historie.

Fylkeskommunens kulturpris består av kr 50.000 , en plakett og et ullpledd – designet av DUODU.

Fra venstre May Britt Lagesen, Jon Fredrik Skauge og Tore O. Sandvik Foto: Mona Jønvik Andersson/Trøndelag fylkeskommune

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...