Nea Radio

Begeistret: Trondheim og Trøndelag kunne ikke vist seg fra en bedre side, mener en fornøyd reiselivsdirektør i Visit Trondheim, Tanja Holmen. Foto: Anne Gundersen

For en fest!

I forrige uke var det både Olavsfest, Trøndersk Matfestival og Bryggerifestival i trønderhovedstaden og for noen dager det var! I september sender Trondheim søknad om å bli Europeisk gastronomiby i 2022.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Totalt 30 000 var innom Bryggerifestivalen, 225 000 mennesker besøkte Trøndersk Matfestival og også Olavsfest melder om besøksrekord. Trondheims store festuke kan oppsummeres med ett ord: Fantastisk!

- Det har vært noen utrolige dager og Trondheim og Trøndelag har virkelig vist seg fra sin aller beste side, sier en strålende fornøyd reiselivsdirektør i Visit Trondheim, Tanja Holmen. Og ting skjer når det gjelder gastronomi i Trondheim. Ikke bare har byen blitt valgt som ramme rundt den prestisjetunge Michelin-utdelingen neste år, nå kan også noe av enda større betydning skje.

Saken fortsetter under bildet

Trivsel og trengsel: 250 000 mennesker besøkte matfestivalen, 30 000 var innom Bryggerifestivalen og også Olavsfest melder om besøksrekord. Foto: Anne Gundersen

IGCAT

- Vi tok initiativ til å bli medlem av den internasjonale platformen International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) og den avtalen skrev vi under på under Trøndersk Matfestival. Og det som er aller mest spennende nå, er at Trondheim søker om å bli Europeisk gastronomiby i 2022. Tanja forteller at presidenten for organisasjonen, Dr. Diane Dodd, var her på et tredagers besøk under festivalen og at hun ble mektig imponert over det hun så.

- Søknaden skal leveres i september og juryen kommer hit på befaring i november. Det blir kritiske dager men vi skal preppe oss godt og så får høsten vise hva som skjer. Jeg skal ikke foregripe begivenhetens gang, men jeg føler meg overbevist om at vi skal levere tidenes søknad. Vi er en eksotisk avkrok av verden og vi har et utvalg av råvarer som skiller seg fra det man vanligvis forbinder med en gastronomisk destinasjon. I tillegg kommer historiefortellingen og formidlingen vi knytter til det vi har å by på. Jeg tror vi har svært gode sjanser for å bli valgt.

Utdrag fra IGCAT-bloggen

Trondheim is the newest foodie destination that is starting to make a ripple. This week, was recognition of this fact with local food producers from seven county’s contributing to an impressive food festival in the region’s capital Trondheim. The Food Festival has grown into a national event with Norwegians flocking to the city to taste the best produce and latest innovations and has all the potential to become a calendar event for international gastronomes. The strong commitment on the side of both public and private stakeholders to produce the best quality and healthiest options, coupled with a commitment to educate future generations, and share wonderful food and food experiences with international visitors, will be key to the region’s success. Trondheim is developing a new vision for a sustainable food destination by highlighting the region’s fresh food and nature.

Dr. Diane Dodd, president IGCAT.

Saken fortsetter under bildet

AUK: Grete Sørebø og Stein Ersgard serverte ovnsstekt bringebærlam til sultne besøkende. Foto: Anne Gundersen

Settes på kartet

I et av de mange teltene holdt matprodusentene fra samarbeidet AUK til. Der var Grete Sørebø og Stein Ersgard travelt opptatt med å servere ovnsstekt bringebærlam til horder av sultne besøkende.

- Her går det så det skvetter, ler Grete og deler ut porsjon etter porsjon av den ettertraktede delikatessen fra Ersgard.

- Men selv om det går unna her, så er markedsverdien ved å delta den største gevinsten for oss. Det er med på å sette AUK på kartet, slik at folk husker oss og dermed velger et møterom på Ersgard, melk fra Kilnes eller brød fra Eidum, for å nevne noen eksempler.

Hør programmet som oppsummerer uka her:

Musikken i programmet er klippet ut av rettighetshensyn.

Leskende rekord

I følge Adresseavisen besøkte hele 30 000 mennesker Bryggerifestivalen. Det er bare 2000 mindre en antallet som sist besøkte Europas største ølfestival i Barcelona.

- Dette er helt vanvittig, sier Geir Nordvik fra Rørsobryggeriet.

- Vi har aldri solgt mer øl en det vi har gjort disse tre dagene og det tror jeg de aller fleste produsentene her vil si seg enige i. En av disse er Mikael Slettedal fra STOLT bryggeri og han bekrefter det Nordvik sier.

- Dette har vært en helt utrolig opplevelse og jeg må bare understreke at måten arrangørene har lagt opp dette på er helt enestående.

Saken fortsetter under bildet

Slukket tørsten: I likhet med de andre produsentene på Bryggerifestivalen hadde Mikael Slettedal fra STOLT Bryggeri på Stjørdal store problemer med å ta unna køen framfor tappekrana. Foto: Anne Gundersen

Gikk fra Hamar

Om støynivået var høyt i byens gater, var det fredelig i Pilegrimsgården ved Nidelva. Der var engelske Anthony Hentchel i ferd med å motta Olavsbrevet av pilegrimsvertene Susan Boyd og Rutt Kjølsø og han forteller at det er andre gang han gjør denne vandringen. Briten er ikke er mindre imponert av den friske lufta, det klare vannet og villskapen i norsk natur denne gangen.

- Forrige gang jeg gikk tok det litt lengre tid for da tok jeg en fridag i uka. Det har jeg ikke gjort denne gangen, så da kan jeg nyte Trondheim helt fram til torsdag, sier han og forteller om Ruth og Ola i Skaun, som ga husly til flere pilegrimer da det lokale pilegrimsenteret var fullt.

- De framviste en gjestfrihet jeg ikke har sett maken til og det er noe av det som har satt de sterkeste sporene under denne vandringen, sier Anthony.

Saken fortsetter under bildet

Glad vandrer: Engelske Anthony Hentchel har gått pilegrim fra Hamar og får her sitt Olavsbrev av Susan Boyd og Ruth Kjølsø som jobber frivillig som verter på Pilegrimsgården i Trondheim. Foto: Anne Gundersen

Mirakler

Olavsfest var fullspekket med arrangementer og alt fra gudstjenster, konserter og Vestfrontmøter sørget for publikumsrekord også her. Maria Veie Sandvik er redaktør i Museumsforlaget og sto for lanseringen av Passio Olavi, eldgamle manuskripter om St. Olav og legendene knyttet til ham. Det er første gang siden de ble skrevet på 1100-tallet at de er utgitt på bokmål.

- Det er svært spennende å få lansere denne boken nettopp under Olavsfest, sier Maria, som har samarbeidet med forsker ved Nidarosdomens Restaureringsarbeider, Øystein Ekroll, om å utvikle boken.

- Dette er en av Norges tre eldste bøker, jeg velger å tro den eldste, smiler hun og lover svært så underholdende lesning.

- Blant miraklene som beskrives er det ett en dansk diakon sies å ha opplevd. Han skal ha slitt med å ha konstant stå, som vi sier på norsk. Dette var til fortvilelse for mannen og han ba til helgenkongen om hjelp til å bli kvitt denne belastningen. Da kom St. Olav til ham i en drøm og kjørte en jernstang gjennom det verkende lemmet, som så falt av. Dermed kunne ikke diakonen synde mer og det takket han Hellige Olav dypt og inderlig for.

Saken fortsetter under bildet

Olavsmirakler: Passio Olavi tar for seg miraklene knyttet til St. Olav. Boka, som består av noen av de eldste norske tekstene vi kjenner til, ble lansert under Olavsfest 2019. Museumsforlagets redaktør, Maria Veie Sandvik, forteller at miraklene kan være riktig så underholdende. Foto: Anne Gundersen

Gullvåg

Håkon Gullvåg har vært en sterk tilstedeværelse under årets Olavsfest. Hele tolv utstillinger med kunstnerens arbeider har preget Trondheim og han har også stått for utsmykkingen av Passio Olavi.

- Gullvåg har vært svært raus i dette samarbeidet. Han fyller 60 år i år og har åpnet byen med arbeidene sine, sier Maria.

- For meg som kunsthistoriker er det flott å bli kjent med de profilerte kunstnerne som jobber her. Samtidig har jeg en utfordring til arrangørene; Jeg ser gjerne at også yngre kunstnerskap blir profilerte under denne storslåtte feiringen.

Saken fortsetter under bildet

Stylter: Rundt Nidarosdomen var det underholdning for både store og små under Olavsfest. Foto: Anne Gundersen

Overveldet

Petter Myhr er leder for Olavsfest og han var ikke rent lite overveldet over uka han beskriver som den beste Olavsfest noen sinne.

- Jeg finner nesten ikke ord. Vi har slått alle rekorder, både når det gjelder besøkstall og kvaliteten på innholdet. Jeg kan ikke få uttrykket stor nok takknemlighet til alle som har vært med å gjøre dette mulig. Han forteller at årets tema - Forvandling - er det han selv setter høyest og at håpet med å velge nettopp dette fokuset er å bevisstgjøre publikum.

- Det er så lett å gå gjennom livet og uten å være oppmerksom på det som skjer, både rundt oss og i oss. Ta for eksempel dette med kroppen. Hvert sekund begår millioner av celler selvmord og millioner andre blir til. Det er det som holder oss friske, filosoferer han rett etter det siste Vestfrontmøtet som hadde mirakler som tema. Selv mener han at nettopp den konstante forvandlingen er det største mirakelet.

- Og det at vi i det hele tatt er til, at det finnes liv. De aller fleste av oss omfavner evolusjonsteorien men det er mye som ikke kan forklares. Blant annet dette at vi faktisk finnes, sier Petter under de gamle trærne i skyggen av Nidarosdomen, bygningen som har ruvet både i landskapet og i folks bevissthet i snart 1000 år.

Nøkkelord

ANNONSE