Nea Radio

Barn viktigere for bibliotekene

Foto: Andreas Reitan

Totalutlånet er stabilt, mens barnebokutlånet øker og utgjør en stadig større del av bibliotekenes hverdag. Det er det sterkeste inntrykket når Trøndelag fylkesbibliotek presenterer 2018-tallene fra folkebibliotekene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I 2018 ble det lånt ut 2,27 millioner bøker, lydbøker og filmer fra bibliotekene i Trøndelag. Det er en liten nedgang på 0,3 % fra 2017. Sammenlignet med 2015/2016 er det derimot oppgang.
Barnebokutlånet økte med 5,7 % til 1 mill bøker. Det utgjør 44 % av bibliotekenes utlån, andelen har økt fra 39 % i 2015.

Fylkesbiblioteksjef Hildegunn Hestnes mener at den viktigste forklaringen er at foreldre blir stadig mer bevisst på hvor viktig leseopplevelser er for barn. - Sommerles-kampanjen for barn, som alle bibliotek har deltatt i, har også vært viktig.

De bibliotekene med størst samlet utlånsvekst var Rennebu (100 %), Hitra (42%) og Vikna (26 %). På Rennebu finnes forklaringen i nye, sentrale lokaler.

Selbu passerte 41.000 utlån i 2018 og brøt dermed den magiske grensen på 10 utlån pr innbygger. Den toppnoteringen deler de med Meråker.

Nesten 100 000 trøndere brukte lånekortet sitt i fjor. Disse 99.296 personene utgjør 21,6 % av befolkningen. Andelen aktive lånere er lik i nord og sør. Hvis utlånet skal fordeles på hele befolkningen lånte hver trønder 4,9 bøker i 2018.
I Trondheim, som står for 46 % av utlånet i fylket, var totalutlånet stabilt på 1,04 millioner, mens andre indikatorer økte: mer besøk, mer barnebokutlån og flere arrangement.

Bibliotekene registrerte 2,6 millioner besøkende i 2018. Størst vekst så vi i Malvik, som innviet nytt, flott bibliotek i Hommelvik og økte besøket med 60 %.

Flest aktive lånere og høyest utlån pr innbygger, finner vi i bygdekommuner som har slått sammen skolebibliotek og folkebibliotek: Bjugn, Høylandet, Meråker, Inderøy og Holtålen.

Utlånet av 56 800 e-bøker utgjør 2,5 % av totalutlånet.

Antall arrangement i bibliotekene har økt fra 2600 i 2017 til 6500 i 2018. Dette er både et uttrykk for større aktivitet, og at stadig flere bibliotek teller besøk til og fra skoleklasser som arrangement – i tråd med statistikkveiledningen fra Nasjonalbiblioteket. Tallene tyder på hektiske bibliotekhverdager.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...