Utstillingen "Ligge i grønne enger"
Publikum fikk innblikk i prosessen til de nye kirketekstilene i Stjørdal Kirke.
Publisert: 15.09.2019 kl 19:21
Søndag 15. september åpnet utstillingen Ligge i grønne enger på Kimen Kulturhus. Utstillingen gir publikum et lite innblikk av hvordan de nye kirketekstilene i Stjørdal Kirke vil se ut, da utstillingen baserer seg på prøvelapper og utprøvinger fra prosessen kunstnerne har vært igjennom for å komme frem til det ferdige produktet. Det har vært en lang prosess siden de fikk henvendelsen fra Stjørdal menighet og kirketekstil-komitéen, så det er to blide og fornøyde kunstnere man kunne treffe søndag ettermiddag under åpningen.
Saken fortsetter under lydklippet
- Det er veldig gøy å se utstillingen ferdig. Det er jo ei utstilling som tar utgangspunkt i alle prøvelappene som vi har gjort til kirketekstilene som vi skal levere i kveld, forteller kunstner Bjørg J. Eigard.
- Vi fikk en henvendelse fra Stjørdal menighet og kirketekstil-komitéen, om vi ville ta på oss et oppdrag som gikk ut på å lage kirketekstiler til den nye kirken. Så fikk vi vite hva de ville, og hva de hadde ønsker om. Etterpå begynte vi å jobbe, fortsetter hun.
- Det har vært en lang prosess. Bjørg er veldig god med trådgrafikk og jeg jobber mest med trykk og silketrykk, så måtte vi bare tørre å jobbe opp på hverandres arbeid. Men vi måtte jo også forholde oss til alle symboler som er lov å bruke i kirken, i tillegg er det egne symboler som er godkjent for fargen vi leverer til, grønn. Så da måtte vi se på hvilke gamle symboler som var og hvilke nye vi hadde lyst til å tilføye, slik at det ble kirketekstiler anno 2019, forklarer Ragnhild B. Rønning.
Kimens grønne trapp får en hovedrolle i prosjektet
Den grønne fargen er å finne i grunnformen kunstnerne har brukt, og denne grønne grunnformen finner vi nettopp i Kimen kulturhus. Slik ble det seg til at trappen ved biblioteket ble et utgangspunkt, men veien til ferdig produkt har vært tidskrevende. For å nå det ønskelige resultatet krevde det en kombinasjon av både det moderne og de gamle.
- Den er ganske dristig, vi hadde lyst til å skape nye kirketekstiler. Vi dro først rundt til alle de gamle kirkene og lette etter former, symboler og farger for å se på hva den gamle historien, som vi også ville ha med oss, formidler. For den er veldig viktig. Og i Stjørdal Kirke er det en veldig stram arkitektur og uttrykksform. Vi hadde et oppdrag om å tilføre farge, høytid og varme, så da begynte vi å tenke på litt mer organiske former. Og det var først da vi kom tilbake til Kimen at vi så den fantastiske, grønne trappen bort ved biblioteket, og vi forelsket oss totalt i den. Og det er denne trappen som er grunntrykket til disse kirketekstilene, smiler Rønning.
Hun får støtte av kunstnerkollega og samarbeidspartner Bjørg J. Eigard, som videre forteller om hvilke kirker de besøkte for å trekke den gamle historien inn i prosjektet.
- Værnes kirken, Skatval, Lånke og Hegra. Vi så på hva som fantes av farge, varme og høytid der og hva det er som gjør at man kan si at det er farge, varme og høytid i de gamle kirkene og hvorfor det er ønsket å ha det i den nye kirken. Vi bare observerte, vi bestemte ingenting der og da, vi bare snakket om det vi så. Så begynte vi der man alltid gjør i en skapende prosess, vi så etter det som var interessant og spennende. Så startet vi bare med det, forteller Eigard.
De har også hentet inspirasjon i det damene kaller "fattigmannsbibelen", som går tilbake til den tiden mange hverken kunne lese eller skrive, og derfor var avhengig av at bilder og dekor formidlet de bibelske tekstene.
- Stjørdal kirke er jo ei ny kirke, og der er det lite utsmykning i forhold til mange av de gamle kirkene som vi besøkte. I dag kan jo alle lese og skrive, likevel er det de tingene vi ser rundt oss som tilfører noe ekstra til både det presten sier og salmene vi synger. Men før så satt de å så på bildene rundt seg og fikk med seg bibelhistorien og salmene igjennom dekor. Det har vært veldig mye spennende kirkekunst igjennom tidene, men vi ville jo lage noe nytt med symbol folk i dag kan kjenne igjen og som er litt mer moderne. Vi tenker ikke at folk skal kjenne igjen trappen til Kimen, men heller at de skal kjenne igjen det organiske uttrykket, sier Rønning.
Mer fra Ragnhild og Bjørg
Det har vært et tidskrevende prosjekt, men damene er stolte og fornøyde av resultatet. Det har resultert til mersmak på et mulig samarbeid i fremtiden, og vi skal ikke se bort ifra at det dukker opp flere prosjekter fra Ragnhild og Bjørg.
- Det har vært veldig gøy på mange måter. Det er ekstra gøy for Ragnhild og jeg har jo kjent hverandre og vært venner i mange år. Og vi har snakket om at vi har hatt lyst til å gjøre et slikt større samarbeidsprosjekt sammen. Og nå fikk vi plutselig anledning til å gjøre et slikt samarbeid. Vi har tidligere snakket en del om hva et slikt samarbeid skulle være og hvordan vi skal gjøre det. Vi har trådd over noen grenser hos oss selv ved at jeg har jobbet opp på hennes arbeid og hun opp på mitt igjen. Det å trå over noen barrierer å kjenne på at det går ant og utforske hva dette samarbeide skal være. Det har vært utrolig artig! Det har vært krevende, fordi det har tatt tid, men det har også vært veldig gøy. Jeg kjenner jeg er ganske stolt over det vi har fått til og jeg gleder meg til å se det vi har gjort under gudstjenesten i dag, også gleder jeg meg til å komme tilbake og se at det fortsatt henger der, smiler Eigard.
Ga dette prosjektet mersmak til et flere samarbeid i fremtiden?
- Ja, det gjorde det. Vi skal samarbeide og vi har laget et samarbeid som vi kaller kirkekunstnerier. Så vi skal jobbe med kirketekstiler og andre prosjekter sammen, så det kommer nok mer fra Ragnhild og Bjørg, avslutter hun.