Nea Radio

Skarvan og Roltdalen nasjonalpark:

Turbok med historisk sus

Tur og historie: Harald Sveian er geolog ved NGU og en av forfatterne bak boken På stein og sti, geologi, landskap og bergverksshistorie i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Foto: Anne Gundersen

NGU-forfattere står bak ny bok om turmuligheter og historie i nasjonalparken.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2020 kl 15:05

På stein og sti, geologi, landskap og berverkshistorie i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark er tittelen på en ny bok som beskriver turmulighetene i området på en ny måte.

– Det begynte med et kartleggingsarbeide vi på NGU utførte i forbindelse med de gamle kvernsteinsbruddene i området, sier en av forfatterne, Harald Sveian. Sveian. Han er geolog ved NGU og forteller at den rike historien, enten det gjelder bergarter eller menneskets inngrep i naturen, førte til at han, sammen med Tor Grenne, besluttet at dette burde det bli bok av.

– Det er et fascinerende og innholdsrikt område å vandre i og nå håper vi at folk vil få glede av å ha denne boken i sekken som et verktøy for å forstå landskapet bedre.

Saken fortsetter under lydfila

Gammel historie

Landskapet lar seg lese som en historiebok som går millioner av år tilbake i tid.

– Vi har forsøkt å skrive boken slik at alle skal kunne lese landskapet, forklarer Sveian. Det går ni merkede turstier i området og Sveian mener at det finnes mye merverdi i opplevelsen dersom en tilegner seg denne kunnskapen.

– Mye av det vi ser dreier seg om uttak av jern i tillegg til kvernsteinene. I det hele tatt ser vi spor etter mennesker gjennom tusenvis av år og disse sporene dreier seg i stor grad om hvordan mennesker har brukt naturen for å overleve.

Eskere

Sveian avslører at noe av det han selv syntes er mest fascinerende, er såkalte eskere.

– Dette er lange sand- og grusrygger etter siste istid. Ved Finnkoisjøen ligger det et prakteksemplar som er over 8 km langt. Han forteller videre at denne elskeren blir ansett å være det mest verdifulle istidssporet i hele Midt-Norge.

– Den er helt praktfull og ligger helt i strandkanten ved sjøen, forklarer han og legger til at dette bare er en av utallige flotte naturfenomen en kan få med seg på tur i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark.

– Her er det bare å pakke sekken og dra på oppdagelsesferd, oppfordrer Harald Sveian.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...