Nea Radio

Foredrag med metalldetektorbrødrene:

Byr på tidsreise gjennom 3000 år

Mystisk: Hvor enn du går har noen gått før deg. Mandag forteller brødrene Korstad om hvordan livet har artet seg på gården Husby Østre i Stjørdal gjennom 3000 år. Foto: Joakim Kårstad

Brødrene Korstad holder foredrag om livet ved Husby Østre i Stjørdal gjennom tidene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Vi tror at hele dalfører oppover fra Stjørdal har vært et maktsentrum, sier Joakim Korstad. Han er en av fire brødre som skapte oppsikt da de kom over et spektakulært bronsealderfunn på Hegra. Mandag holder de foredrag der fokuset er Husby Østre, gården de mener var en del av denne maktkonsentrasjonen så langt tilbake som 3000 år.

– Det antas at gården fikk navnet sitt i Jernalderen, forklarer Jørgen Korstad.

– Den gangen gikk elva annerledes enn den går i dag, nærmere bestemt i en storslynge der det som er igjen av bekkeløpet Evja går i dag. Da lå Husby Østre på et platå og var dermed tørrlagt. Kombinerer du dette med fruktbar jord så ble dette en sentral plassering, et veikryss der folk fra fjern og nær har møttes, mener han.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Resurs for fagfolk

Brødrene understreker at det de driver med har utgangspunkt i hobbyvirksomhet.

– Vi er ikke fagfolkene her. Likevel brukes de stadig oftere som resurs for arkeologer og historikere. Joakim sier videre at det som startet som metallsøking, gradvis har gått over til å dreie seg mer og mer om formidling.

– Vår drivkraft er å øke historieinteresse blant folk flest. Og jeg tror måten vi formidler på er spennende, sier han som forklaring på hvorfor brødrene Korstad har blitt ettertraktede foredragsholdere.

– For oss er det også svært spennede å samarbeide med fagfolk. Det å få analysert funnene vi gjør i etterkant, er fascinerende, mener Jørgen.

– Forhåpentligvis kan vårt bidrag være med å se på sammenhengene mellom geologi, arkeologi og historiske kilder, avslutter Joakim Korstad.

Foredraget finner sted på Ole Vig videregående skole mandag kveld.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...