Nea Radio

Hedrer Norges første operasjef:

Kirsten Flagstads 125-års jubileum

Foto: Privat: Anne Spetz

Startskuddet på Kimen er bare en av flere aktiviteter som markerer operaikonet denne uken.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2020 kl 22:10

Lørdag ble starten på en ukes lang markering av Kirsten Flagstad, en av Norges mest anerkjente sopraner og «Den Norske Operas» første sjef. I anledning hennes 125-års jubileum har derfor Opera Trøndelag slått seg sammen med Ringve musikkmuseum og Flagstadmuseet for å hedre operaikonet med en rekke aktiviteter spred utover uken.

Startskuddet for markering var en fagdag og fant sted på Kimen kulturhus, der publikum fikk et innblikk i hennes liv og virke - kombinert med vakre musikkinnslag fra talentfulle Ingeborg Haugvik Francke og Atmasukha Ananda.

- I dag har vi gjentatt noe som vi gjorde for første gang i fjor, da vi markerte jubileet til Jussi Björling. Vi har prøvd å gi publikum et dykk inn i historien om Kirsten Flagstad, forteller Anne Spetz fra Opera Trøndelag.

- I tillegg har vi hatt med oss professor Kåre Bjørkøy som har fortalt litt om stemmen hennes, om hvordan hun kunne bli en av verdens største sangere, forteller hun videre.

Hør hele intervjuet med Anne Spetz her:

Masterclass og Gallakonsert neste

Fagdagen i Kimen var markeringens første aktivitet men uken byr på flere arrangementer, blant annet workshops og gallakonsert står på dagordenen for jubileet. Gallakonserten holdes neste lørdag i Ringves konsertsal hvor en mangfoldig og rik operaopplevelse venter.

Markeringen rundes av med en ny fagdag, denne gangen på Ringve Museum:

- Neste uke avslutter vi faktisk den her ukelange markeringen om Kirsten Flagstad på Ringve Musikkmuseum, da får vi en gjentagelse av denne fagdagen. Vi har også hatt med oss Annika [Åsen] som er direktør ved Kirsten Flagstad museet i Hamar, hun har holdt et veldig interessant foredrag, dette gjentar hun også neste søndag, opplyser Spetz.

- På slutten hørte vi Ingeborg Francke, som er en av tre elever på et høyt nivå, som er tatt ut til å delta på masterclass. Dette foregår på Ringve og publikum er velkommen til å følge med, legger hun til.

Hun opplyser også om neste lørdags musikkarrangement, hvor 11 dyktige aktører fra regionen holder en toakters konsert. Informasjon om ukens ulike arrangement ligger lett tilgjengelig både på Opera Trøndelag og Ringve musikkmuseums facebooksider.

Norges første operasjef

Som en av Norges største sopraner, både nasjonalt og internasjonalt, er det lite tvil om at Flagstad har markert seg innenfor operagenren. På spørsmål om hva Kirstin Flagstad har betydd for operakunsten, svarer Anne Spetz dette:

- Kirsten Flagstad var jo Norges første operasjef. Norge har jo hatt en stor opera bare i 12 år. Som den første operasjefen var det hun som rett og slett startet operakulturen i Norge.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...