ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Skapte julemagi: Guri (Aina Kristiansen), Geir (Terje Stamnes), Mester (Pål Thyholt og Mons (Andrea Christensen) ville ødelegge jula. I stedet ble en moderne klassiker født i Kimen kulturhus i helga. Foto: Anne Gundersen

Plottet er velkjent, men lignende magi skal du lete lenge etter:

Fantastiske Juledrømmen

Det handlet om det gode mot det onde i Kimen i helga. Det var håpet og julegleden som vant.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 16.12.2019 kl 22:49

Vi har sett og hørt det før; Noen slemme vil ødelegge jula en gang for alle og noen gode prøver å redde den. Dette kan gjøres middelmådig men det kan også gjøres mesterlig bra, dersom de som står bak vet hva de gjør. Og det kan man med trygg forvissning si om teaterlaget AttPåTe. Laget består av Aina Kristiansen, Pål Thyholt og Terje Stamnes. Ideen har de utviklet sammen, mens Thyholt og Stamnes har brukt tre år på å skrive manus.

– Vi visste at vi ville gjøre noe vi ikke hadde gjort før og da ble det naturlig å se for seg en juleforestilling, forteller Terje Stamnes etter at publikum hadde tatt inn den andre av to forestillinger.

– Det er godt å se at dette ble så godt mottatt.

Saken fortsetter under lydfila:

Revybakgrunn

Alle tre har revybakgrunn. I tillegg har de etter hvert tilegnet seg solid teatererfaring gjennom blant annet oppsetningen Boing Boing hvor de samarbeidet i Jernteppet Teaterlag.

– Vi har tatt med oss en del av revybakgrunnen vår inn i dette, bekrefter Aina Kristansen.

– Vi kaller dette en familieforestilling, og da mener vi det. Så her er det humor for både barn og voksne. Men her har vi jobbet teater og det er en helt annen måte å tilnærme seg stoffet på.

Håpet: Det unge menneskebarnet Lisa (Ulrikke Trondal) representerer håpet om at jula kan reddes. Her våkner hun etter at kampen er over og innser at det hele har vært en drøm. Men bamsen hun holder tilhørte Mester, så hvem vet? Foto: Anne Gundersen

Dette er Juledrømmen:

  • Det er like før jul og nissen og hans hjelpere jobber på spreng for å få ferdig alle gavene før jul. Men den onde Mester og hans medhjelpere Guri, Geir og Mons, koker sammen et plott for å ødelegge jula for alle barn i hele verden.
  • Først forsøker Guri og Geir å stjele nissens postsekk, noe som mislykkes. En løsning er i sikte når Mons får lurt seg inn i nissens verksted og oppdager at det ikke er skjegget til nissefar som er magisk, men støvlene. Dermed forsøker - og lykkes - Guri og Geir i å stjele nissens støvler, alt på ordre fra den onde Mester.
  • Men det viser seg at Mester egentlig ikke er ond. Han er bare lei seg fordi han mistet hele familien en jul for lenge siden. Foreldrene døde og broren ble stjålet av ugler like etterpå.
  • Imens har Mons blitt venner med Lisa og Lisa, hun er et barn som har blitt hentet inn av nissen og hjelperne for å redde jula. Dette kan hun gjøre fordi hun er både snill, generøs og modig. Mons og Lisa bestemmer seg for å redde jula sammen og hun får overtalt Mester til å gå med på å la være å ødelegge jula dersom hun klarer å finne broren som forsvant.
  • Lisa oppdager at nissen og Mester har helt like smykker og legger to og to sammen. De er brødre.
  • Alt går bra til slutt da Mester, som egentlig heter Ole Johnny, tar innover seg at nissen, som egentlig heter Klaus, er den forsvunnede broren. Jula er reddet!

Alver i bøttevis

Det er hele 14 barn på scenen under forestillingen.

– Vi var spent på hvordan det ville bli, sier Aina Kristiansen.

– Vi har erfaring fra å jobbe med barn i revysammenheng, men ikke når det gjelder teater.

– Det har virkelig vært fantastisk å se hvor utrolig flinke de har vært og hvor alvorlig de har tatt denne oppgaven, sier Stamnes og forteller at det i utgangspunktet ikke var så mange barn på rollelista.

– Men det kom så utrolig mange flinke unger på audition, så vi måtte jo bare ta dem med, ler han.

Talenter: De 14 ungene på scenen gjorde inntrykk med innsatsen de framviste under forestillingen, alle som en! Foto: Anne Gundersen

Audition

Regissør Ninni Kristine Austad bekrefter at antallet unger vokste underveis.

– Vi jobbet grundig med castingen. Vi opplevde at de som kom på audition alle hadde noe helt spesielt å bidra med. Og isteden for å gi hver enkelt et par-tre minutter til å vise hva de kunne, så tok vi oss god tid. Vi sørget for å bli bedre kjent med dem og da vi senere tok oss en prat med hver og en, så fikk alle som svarte ja på spørsmålet om de virkelig hadde lyst til å være med på laget plass.

Slapstick: Terje Stamnes som Geir, Aina Kristiansen som Guri og Rolf Fiskvik som nissen utfører mesterlig komedie. Her har de to førstnevnte stjålet klær fra alver som benytter seg av gratis folkebad i Hommelvik, for å lure seg inn og stjele nissens magiske støvler. Foto: Anne Gundersen

Viktig historie å fortelle

Ninni Kristine Austad mener at den klassiske kampen mellom det gode og det onde er en viktig historie å skildre, kanskje særlig i jula.

– Og ikke minst er det viktig å få fram at det er en grunn til at folk blir "slemme". Hun mener, slik det vises gjennom Lisa i Juledrømmen, at et barn som har hatt det godt, et barn som ikke har blitt skadet, kan vise vei. Og at et barn som har blitt skadet kan oppleve å bli frisk i å bli eksponert for det gode.

– Slik som med Mons. Han har ikke opplevd godhet før han møter Lisa og nissene og dette møtet fører til at julen blir reddet. Det er dette budskapet vi har ønsket å få fram.

Bra til slutt: Jula ble reddet da Mester, som egentlig heter Ole Johnny og nissen, som egentlig heter Klaus, innså at de var brødre og at familie er det viktigste av alt. Foto: Anne Gundersen

Klassisk

Jula har to sider for de fleste av oss. Det er da vi har de største forventningene, enten det er til hvilke gaver som ligger under juletreet eller hvor trivelig vi skal ha det sammen med våre nærmeste. Det er også da ensomheten kan være størst og vi kjenner savnet etter dem vi har mistet aller sterkest. Kort sagt kan jula få fram både det beste og det verste i oss. Kampen mellom det gode og det onde er et plott som har røtter helt tilbake til de greske tragedier og som også er sentralt i folkeeventyrene. Det er dette Juledrømmen handler om; grunntanken som sier at det finnes håp. AttPåTe formidler menneskehetens kanskje eldste og enkleste budskap på en mesterlig, magisk og humoristisk måte og lite føles bedre enn det rett før jul.

Får vi så se forestillingen igjen neste år?

– Oh yes, sier Aina Kristiansen.

Nøkkelord

ANNONSE