ANNONSE
Annonse
Nea Radio

NeaUngdom:

E-sport i Trøndelag

Dataspill som skolefag er hverdagen ved Tiller Vgs. Foto: Tiller vgs e-sport.

Vår utegående ungdomsreporter Mauritz Solbakk-Svendsen har tatt for seg e-sportsmiljøet i Trøndelag for å finne ut hva man egentlig driver på med for å bli best i dataspill.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

E-sport er konkurranser innenfor dataspill. E-sport har i løpet av få år blitt en av verdens største idrettsgrener. Det antas i dag å være over 165 milioner utøvere. Det konkurreres i en mengde forskjelige spill, som Counter Strike, League of Legends, Fortnite, Fifa og så videre.

Bare i fjor ble det sett 355 milliarder minutter med esport på Twitch alene, noe som utgjør 675.000 år.

Tiller Videregående skole har en egen e-sportslinje som er en del av idrettsfag ved skolen. Avdelingsleder for e-sportslinja, Wiggo Sunde sier at dataspill er en lidenskap for ham og at han har vært med siden starten i 2016.

Elevene har ulikt antall timer e-sport i uke som programfag fra 10 i vg1 til over 20 i vg3.

– Vi har 30 eller 40 elever som har det som idrettsfag fra høsten av, sier Sunde.

De har blant annet ledelsesfag der man ser på hvordan man leder et lag i e-sport men det går også i mye spilling og analyse.

– Vi spiller mye analyserer mye og deltar i mange spillturneringer. Stort sett er elevene våre med på spillturneringer gjennom hele året, sier Sunde.

Wiggo Sunde eller "k0mpis" er avdelingsleder for e-sportlinja ved Tiller vgs. Foto: Tiller vgs e-sport.

Norges største gamingsenter

Alex Hole var med på å starte e-sportslinja ved Tiller vgs og driver i dag e-sportsbaren Jotunheimen i Trondheim som også har profflag i dataspillet Counter-Strike. Han sier at for å bli god i dataspill så er det litt det samme som å bli god i fotball eller Formel 1, man trener andre ting enn bare sporten.

– Alt rundt er også viktig og gir ungdommene en strukturert hverdag slik at de klarer å prestere når de skal prestere, sier Hole.

Alex Hole eller "Exif" som er gamertagen hans driver Jotunheimen i Trondheim Foto: Jotunheimen.

Jotunheimen er et av Norges første senter dedikert til e-sport- og gaming. Senteret er skreddersydd for gaming, arrangementer, turneringer og streamingproduksjon.

Jotunheimen er et spillsenter, men konseptet har også en sportsbar med e-sport på alle skjermer.

– Vårt mål er å tilby over 1000 dataspill fra gamle klassikere til de siste slippene, tilgjengelig på nye fullspekkede maskiner. Vi har den mest moderne maskinparken, raskeste internetthastigheter og effektive styringssystemer, forteller Hole.

Mye moderne hardware på Jotunheimen. Foto: Jotunheimen.

Hør intervjuet med Wiggo Sunde her:

Hør intervjuet med Alex Hole her:

Nøkkelord

ANNONSE