Nea Radio

Nea Radio

SISTE TUR PÅ FEMUNDEN: - Takk for oss!

SKIPPEREN BLIR PENSJONIST: Odd og Kristin gir seg etter nesten 30 år på Fæmund II. Foto: Elin Viken.

Odd og Kristin gir seg etter nesten 30 år på Fæmund II.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nea Radio var med på sommerens siste tur med Fæmund II søndag. Og da skipper Odd Kjøsnes la til kai i Synnervika søndag ettermiddag var også en epoke på sjøen over. Han går over i pensjonistenes rekker etter å ha seilt på innlandshavet i 27 somre.   

Folk var møtt opp på alle anløpssteder og det var tårer og klemmer og godord alle steder. Odd og Kristin vil bli savnet.

Det var i 1990 at Odd Kjøsnes mønstret på Fæmund II for første gang og hver sommer siden har vært tilbragt på Femunden. Med seg i nesten alle disse årene har han hatt kona Kristin og etter hvert også barna.

Han har vært med å føre Fæmund II over fra å drive med frakt av gods på 90-tallet fram til nå der det nesten bare er persontrafikk. Han kan se tilbake på over 25.000 anløp ved bryggene på sjøen.

- Det er ikke vemodet som er nærmest i tankene i dag, mer alle folkene jeg har møtt i mine snart 27 år her. Spesielt folkene rundt sjøen har satt spor i meg, sier skipperen til Nea Radios reporter Elin Viken da hun spør det stadig tilbakevendende spørsmålet, hva han føler nå?

Femunden er en vakkert sjø, men stille sommeridyll kan forandre seg på kort tid. Skipper Kjøsnes har dårlig med kart og få stikker og andre markører som forteller om grunt farvann. Like så kan det være vanskelige vindforhold og strømmer rundt bryggene.

- Det viktigste i denne jobben er å huske forholdene og at skjær og grunner ikke er tegnet opp på egne sjøkart, sier han.

Kona Kristin er poteten om bord og styrer blant annet byssa. Hun har hatt jobb på båten de siste 22 årene og har selvsagt ikke tall på alle vafler hun har stekt ombord.

Mandag morgen er det opplagsjobbing for Odd og dekksgutten, Dag Fristad.  Dette har han gjort 26 ganger før og kan vel etter hvert kalles rutinearbeid.

- I dag er båten såpass godt utstyrt at det ikke er veldig vanskelig å overta skipperjobben for en som har litt erfaring fra før av, sier Kjøsnes på spørsmål om det blir en utfordrende jobb å ta over styringa på Fæmunden II.  Hvem det blir vil han ikke ut med, det får vente til neste sommer.  Skulle det bli behov så stiller han gjerne opp i en overgangsperiode neste sommer. Men ikke lenger enn ut juni.  Da skal han og kona Kristin på sin første sommerferie sammen.

Hør intervju med skipper Kjøsnes her:

(Flere intervju og stort bildegalleri lenger ned på siden)

 

Kristin Aasheim:

 

Ordfører Hans Vintervold:

 

Dekksgutt Dag Fristad:

 

Marie Kristine Lorentzen:

 

Skipper Kjøsnes legger til kai ved Femundshytten:

 

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...