Nea Radio

Rørt Strømmevold fikk fylkeskulturprisen

Fra venstre: Tone og Arnfinn Strømmevold og Per Olav Hopsø fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Foto: Marit Manfredsdotter.

Under en høytidlig seremoni på Storstuggu med inviterte gjester fikk Arnfinn Strømmelvold onsdag kveld Sør-Trøndelags fylkeskulturpris for 2015.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Under en høytidlig seremoni på Storstuggu med inviterte gjester fikk Arnfinn Strømmelvold onsdag kveld Sør-Trøndelags fylkeskulturpris for 2015.

Kulturprisen består av 50.000 kroner og en glasskulptur laget av Cathrine Maske. Sør-Trøndelag fylkeskommune har hvert år siden 1976 tildelt en kulturpris for fremragende kulturell innsats.

Gjennom denne prisen havner Strømmevold på en svært eksklusiv liste.  Han kan smykke seg med å være i samme liga som Arve Tellefsen, Nils Arne Eggen, Liv Ullmann, Oddvar Brå og Åge Aleksandersen for å nevne noen.

Ingen dans på roser

Men kulturprisvinneren Arnfinn Strømmevold innrømmer at det ikke alltid har vært lett å forene den kreative åren med økonomien og forretningsmannens forpliktelser for å få hverdagen til å gå rundt.

- Det har ikke bare vært en dans på roser å drive med kultur, og det kjennes nesten litt flaut å ta imot prisen, sier Strømmevold:

 

Flere fra våre trakter har mottatt fylkeskulturprisen: Kine Aune i 2012, Frode Fjellheim i 2007,  Jon Østeng Hov i 1992, Grete Ingeborg Nykkelmo i 1991 og Sverre Ødegård i 1986.

 

 

 

- En ekte kulturpersonlighet:

I begrunnelsen for tildelingen heter det:

Multikunstner Arnfinn Strømmevold er initiativtaker til og forfatter av musikkteatret "Elden" på Røros. Stykket henter sin handling fra karolinernes marsj over Tydalsfjellene og angrepet på Røros i 1718.

Ideen utviklet han i samarbeid med Bertil Reithaug. Det første manuskriptet til Elden ble skrevet per brevpost mellom Reithaug på Hamar og Strømmevold på Røros.

Stykket ble første gang vist i en kortversjon i 1980. «Elden in spe» var en helstøpt konsertversjon, som ble framført i 1980 av bandet Sjakt, hvor Strømmevold og Reithaug var musikere. Røros Sangforening koret. 13 år senere, i anledning 350-årsjubileet til Røros Bergstad, ble støvet børstet av konsertversjonen og Elden fikk ny, teatralsk drakt. Men musikken har ikke endret karakter.

Siden har "Elden" hatt en enorm utvikling, og framstår i dag som et av Norges best besøkte og mest spektakulære friluftsoppsetninger. Arnfinn Strømmevold har hatt en sentral rolle i dette utviklingsarbeidet. Og i Elden som Pär Åke hvert år. Uten Arnfinn ingen Eld, rett og slett. Musikkteateret ble første gang ble satt opp i 1994 og er i år inne i sitt 15. år. Arnfinn Strømmevold spilte sommeren 2015 sin siste rolle som Per-Åke. Sammen med forfatter Bertil Reithaug skal han nå sette seg ned å omarbeide deler av manus til dramaspillet.

I tillegg til å drive med teater er han også musiker og blant annet medlem i rockegruppen Bergstaden Old Stars. Her skriver han det meste av låter og tekster for bandet. I 2008 realiserte han konsertprosjektet "Farende fant" som er en musikalsk reise basert på en tur han gjorde Inspirasjonskilder er bl.a.: Bob Dylan, The Band og Rolling

Gjennom sine mange roller har han gledet så vel ung som gammel. Han er kjent som" trollet fra Mugg", og figurer som rørostroll i gatebildet titt og ofte. Rangert som Norges eneste vaskeekte troll av fransk uke presse

Strømmevold skriver alt fra viser og vers til mindre teatermusikaler og teatertablåer. Arnfinn lever i dag av musikk og som entertainer. Arnfinn er ofte på oppdrag i forhold til underholdning og musikk i Rørosregionen og er en flittig brukt entertainer i Rørosregionen og kan trygt kalles en ekte kulturpersonlighet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...