Annonse
Nea Radio

Pressemuseet lokker entusiaster fra hele landet

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner tar publikum tilbake i tid både billedlig og visuelt. Torbjørn Torgersen betjener pressa.

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner har hatt dugnadsuke og produsert avis på gammelmåte. Lørdag var det åpent hus i det gamle avishuset ved Hitterelva.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Annonse
Annonse

Tekst og foto: Elin Viken

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner har hatt dugnadsuke og produsert avis på gammelmåten med blysats. Lørdag var det åpent hus i det gamle avishuset ved Hitterelva. 

Gjennom 30 år har Venneforeningen sørget for at det gamle maskineriet fremdeles fungerer, men like viktig er det å føre videre den gamle fagkunnskapen om bruk av blysats. Dugnadsgjengen har ført videre sine ferdigheter og i samarbeid med Handverksinstituttet på Lillehammer har nå fire «lærlinger» skolert seg, lært opp att den gamle teknologien, slik at kunnskapen og muligheten blir ført videre.

To ganger i året kommer dugnadsgjengen og lærlingene til Røros for å stelle med maskineriet og dyktiggjøre seg i nødvendige ferdigheter, slik at avis kan trykkes. Årets avis ble trykket fredag, og lørdag kunne publikum oppleve stemningen i det gamle avishuset.

Samler entusiaster fra hele landet

Venneforeningen er en dugnadsgjeng der kun to er fra regionen og resten boksavelig talt kommer fra hele lander. Trykker Torbjørn Torgersen fra Flekkefjord er noen som har vært her lengst og kommer frivillig hit to ganger i året for å se til at selve trykkemaskinen er i så god stand som mulig. Han har med seg "lærlingen" sin Arvid Rotbakken fra Elverum, og sammen operer de trykkemaskinen med stø hånd. Med til sammen over 25 år med dugnad burde de klare å trykke dagens avis:

Nestformann Carl Peter Løken er en av veteranene, og kommer fra østlandet og opp hit jevnt og trutt. Til sammen er det ca 10 stykker til og fra som er her. Dugnadsgjengen syns det er artig å være her oppe:

Jan Erik Øvergård, opprinnelig fra Os har vært med på sine 3 år på 70 tallet på en rivende utvikling rent teknisk av trykkingen av avisen. Nesten fra bly til moderene offsettrykking på de årene. Han flyttet til andre lokale aviser ved konkursen i 1977 og er i dag bosatt på Østlandet men kommer jevnt og trutt opp til Røros for å delta på dugnadene.

- Det er mange minner herifra redaksjoen i 2. Etg og det er litt spesiellt å komme tilbake, sier Jan Erik Øvergård: