Nea Radio

Pressemuseet lokker entusiaster fra hele landet

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner tar publikum tilbake i tid både billedlig og visuelt. Torbjørn Torgersen betjener pressa. 

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner har hatt dugnadsuke og produsert avis på gammelmåte. Lørdag var det åpent hus i det gamle avishuset ved Hitterelva.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tekst og foto: Elin Viken

Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner har hatt dugnadsuke og produsert avis på gammelmåten med blysats. Lørdag var det åpent hus i det gamle avishuset ved Hitterelva. 

Gjennom 30 år har Venneforeningen sørget for at det gamle maskineriet fremdeles fungerer, men like viktig er det å føre videre den gamle fagkunnskapen om bruk av blysats. Dugnadsgjengen har ført videre sine ferdigheter og i samarbeid med Handverksinstituttet på Lillehammer har nå fire «lærlinger» skolert seg, lært opp att den gamle teknologien, slik at kunnskapen og muligheten blir ført videre.

To ganger i året kommer dugnadsgjengen og lærlingene til Røros for å stelle med maskineriet og dyktiggjøre seg i nødvendige ferdigheter, slik at avis kan trykkes. Årets avis ble trykket fredag, og lørdag kunne publikum oppleve stemningen i det gamle avishuset.

Samler entusiaster fra hele landet

Venneforeningen er en dugnadsgjeng der kun to er fra regionen og resten boksavelig talt kommer fra hele lander. Trykker Torbjørn Torgersen fra Flekkefjord er noen som har vært her lengst og kommer frivillig hit to ganger i året for å se til at selve trykkemaskinen er i så god stand som mulig. Han har med seg "lærlingen" sin Arvid Rotbakken fra Elverum, og sammen operer de trykkemaskinen med stø hånd. Med til sammen over 25 år med dugnad burde de klare å trykke dagens avis:

Nestformann Carl Peter Løken er en av veteranene, og kommer fra østlandet og opp hit jevnt og trutt. Til sammen er det ca 10 stykker til og fra som er her. Dugnadsgjengen syns det er artig å være her oppe:

Jan Erik Øvergård, opprinnelig fra Os har vært med på sine 3 år på 70 tallet på en rivende utvikling rent teknisk av trykkingen av avisen. Nesten fra bly til moderene offsettrykking på de årene. Han flyttet til andre lokale aviser ved konkursen i 1977 og er i dag bosatt på Østlandet men kommer jevnt og trutt opp til Røros for å delta på dugnadene.

- Det er mange minner herifra redaksjoen i 2. Etg og det er litt spesiellt å komme tilbake, sier Jan Erik Øvergård:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...