Nea Radio

Ny informasjon om gamle hekseprosesser: Ane Aspaas Ålens siste heks?

HEKSBELTET: Frå Ålen og nedover Gauldalen har det vært mange hekseprosesser - så mange at forfatter og forsker Ellen Alm karakteriserer regionen som "heksebeltet". Foto: Marit Manfredsdotter. Foto: Marit Manfredsdotter

I Ålen skal en kvinne ved navn Ane Aspaas ha vært anklaget for trolldom i 1672.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I Ålen skal en kvinne ved navn Ane Aspaas ha vært anklaget for trolldom i 1672.

I boka "Trondheims siste heksebrenning" har historiker og førstebibliotekar ved Gunnerusbiblioteket ved NTNU, Ellen Alm, samlet inn materiell som aldri tidligere er presentert.

Lørdag 6. februar, på samenes nasjonaldag, var Alm invitert til å holde et foredrag på Rørosmuseet om samekvinna  Finn-Kirsten fra Gauldalen som ble brent på bål i 1674 anklaget for å være heks. Mange års forskning og dypdykk i arkivet har gitt forfatteren innsikt i flere historier som så langt har vært skjult for omverdenen.

"Heksebeltet"

Frå Ålen og nedover Gauldalen har det vært mange hekseprosesser, såpass mange at Ellen Alm karakteriserer regionen som heksebeltet. På Røros finnes ingen kjente prosesser mot kvinnelig trolldom i samme periode. Heller ikke i Selbu og Tydal.

- På Røros rådde egne lover under kobberverket. Samiske kvinner har heller ikke blitt anklaget for hekseri i like høy grad som kvinner ute ved kysten, sier Alm.

I sin bok om Finn-Kirsten har Ellen Alm kommet over flere interessante opplysninger i saken der fogden Peder Pedersen Jensen spiller en sentral rolle. Lørdag ga forfatteren en godt besøkt forelesning om sin forskning ved Rørosmuseet:

Flest trolldomsprosesser mot samer har foregått i Finnmark (19 menn, 8 kvinner). I  Trøndelag kjenner forskeren så langt bare til tre prosesser. Men ny kunnskap gir Ellen Alm belegg for å mene at det dreier seg om ti - sju av disse er foreløpig under forskning.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...