Nea Radio

Eldste boka på biblioteket

"Den danske tilskuer" fra 1793, med gotisk skrift er den eldste boka i Røros Folkebiblioteks samlinger. Foto: Marit Manfredsdotter.

Noen av de eldste bøkene i biblioteket på Røros er fra 1700-tallet. En mindre renovering skal sørge for at gulvet i lokalene blir nytt, men mange av samlingene i biblioteket hadde fortjent en langt bedre skjebne.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Noen av de eldste bøkene i biblioteket på Røros er fra 1700-tallet. Disse bøkene sammen med annen viktig historisk dokumentasjon hadde fortjent en bedre skjebne.

I 1802 donerte en anonym kjøpmann fra Trondheim sin boksamlig på 61 bøker til et almue-bibliotek i Bergstaden Røros. Sognepresten var ansvarlig og sto for utlånet. Men allerede på 1700-tallet hadde bergverksbyen en etablert leseforening, en av landets første. Der møttes de skolerte for å diskutere litteraturen og muligens lese høyt fra noen bøker, gjerne med religiøst tema som var typiskt for tiden.

Det forteller bibliotekar Sigrun Selboe som har åpnet døra til arkivet der de eldste bøkene er bevart.

Det er ikke unaturlig at nettopp Røros var ute tidlig med en biblioteksordning.

- Bergverkets folk var skolerte, og den kunnskapen de hadde, kom etter hvert også allmuen til gode, sier Sigrun Selboe ved Røros Folkebibliotek.

Boka ga status

På 1700-tallet var boka selve symbolet på høy status. I dag lever disse bøkene fra bergverkets glansdager et stille og tilbaketrukket liv i bibliotekets mørke arkiv.

- Biblioteket, slik det er innrettet i dag, egner seg dårlig for gammel dokumentasjon, sier Sigrun Selboe og setter biblioteksdebatten igjen på dagsorden:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...