Nea Radio

Årboka Fjell-Folk ute med rutebiltrafikkhistorie og arkeologiske funn i Bergmannsgata

INNSIKT: - Ei lita hjemmelaget regnskapsbok fra gården Klemmetvollen ved Aursunden der Berge Olsen Viken førte nøyaktig gårdsregnskap i 1882 og -83 vil helt sikkert vekke nysgjerrighet  og forundring, sier redaktør Randi Borgos. Foto: Marit Manfredsdotter.

Årets utgave av Rørosmuseets årbok "Fjell-Folk" er i handelen, og i år har redaktøren samlet interessante temaer med skrivekyndige artikkelforfattere og krydret med historiske bilder til et fullverdig litterært herremåltid.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Årets utgave av Rørosmuseets årbok "Fjell-Folk" er i handelen, og i år har redaktøren samlet interessante temaer med skrivekyndige artikkelforfattere og krydret med historiske bilder til et fullverdig litterært herremåltid.

De temaer som vises fram i årets opplag gir en fordypning i Røros-traktenes rike kulturhistorie, og gode arkivbilder gir lesingen mer dybde. Årboka presenterer i år to store, interessante og velskrevne biografiske artikler. Den ene handler om ordfører og stortingsmann Anders Olsen Bergan, den andre om sørsamen Paul Jonsen som kjempet hardt for familiens og Røros-samenes eksistens og levemåte. Disse to personene representerer ulike ståsted i historien, men det er likheter mellom dem. Det er Anstein Bergan og Sverre Fjellheim som har ført historiene om sine oldefedre i pennen.

- I år har museet også gleden av å utgi en artikkel om Birger Bye og rutebilhistorien på Røros. Den vil komme til å begeistre mange lesere. Bye var en kjent og kjær person på Røros og i Røros-bygdene gjennom mange tiår. Framstillinga av denne delen av transporthistorien bygger på god dokumentasjon og er skrevet av Ivar Erlend Stav, sier redaktør Randi Borgos ved Rørosmuseet:

Stig Aspaas står bak artikkelen «Som lus på en tjurrukost - gamle martnasrevyviser med ymse sidespor» som handler om den eldste revyhistorien i Bergstaden. Artikkelen er både velskrevet og morsom. Framstillinga har kulturhistorisk vinkling og gir oss forklaringer på hva som ligger bak mye av det mangslungne innholdet i de første martnasrevyene.

Arkeoligiske funn i Bergmannsgata

Handelshistorie i Bergstaden er også et viktig tema i årets Fjell-Folk. Gunnar Selboe Rugelsjøen har skrevet om Røros Samlag og O. P. Selboe. Artikkelen er grundig og legger ny kunnskap til tidligere publikasjoner om handelsmenn på Staa. Mary Barthelemy har skrevet historien om polsen «Hvor haver du varit den ganske natt så lang?» som spellmann i Røros-traktene har brukt og bruker som 'mårråslek'. Det viser seg at polsen har en lang vandrehistorie som Mary Barthelemy har bidratt til å nøste opp.

To stødige skribenter, Leif Sæther og Kåre Tørres, bidrar til årets Fjell-Folk med hver sin historie om Hådalen. Den ene skildrer bygda i 1944, den andre beskriver Hådalens bosetting, næringsveier og bygdeliv i 2016. Sammenstilt gir de to beretningene interessante opplysninger om utviklinga i dalføret øst for Røros.  Artikkelen «Byarkeologi på Røros - funn i 2014 og oppsummering» er skrevet av fylkesarkeolog Knut Harald Stomsvik. Mange fikk nok med seg at det pågikk gravearbeidet i gata i to sommere, og nå får vi greie på hva arkeologene fant i gategrunnen. Stomsvik deler sine faglige vurderinger med Fjell-Folks lesere.

Fotoreportasjen fra Kongens gruve er en unik historisk fortelling. Fotografiene er knyttet til etatsjef J. F. O. Andresen og hans familie og gir enkelte glimt fra et gruvesamfunn på Røros først på 1900-tallet.

Årets utgave av Fjell-Folk er sammenstilt av grafiker Kyle Hanslien ved Rørosmuseet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...