Årboka Fjell-Folk ute med rutebiltrafikkhistorie og arkeologiske funn i Bergmannsgata

INNSIKT: - Ei lita hjemmelaget regnskapsbok fra gården Klemmetvollen ved Aursunden der Berge Olsen Viken førte nøyaktig gårdsregnskap i 1882 og -83 vil helt sikkert vekke nysgjerrighet og forundring, sier redaktør Randi Borgos. Foto: Marit Manfredsdotter.
Årets utgave av Rørosmuseets årbok "Fjell-Folk" er i handelen, og i år har redaktøren samlet interessante temaer med skrivekyndige artikkelforfattere og krydret med historiske bilder til et fullverdig litterært herremåltid.
Publisert: 07.11.2016 kl 17:12
Årets utgave av Rørosmuseets årbok "Fjell-Folk" er i handelen, og i år har redaktøren samlet interessante temaer med skrivekyndige artikkelforfattere og krydret med historiske bilder til et fullverdig litterært herremåltid.
De temaer som vises fram i årets opplag gir en fordypning i Røros-traktenes rike kulturhistorie, og gode arkivbilder gir lesingen mer dybde. Årboka presenterer i år to store, interessante og velskrevne biografiske artikler. Den ene handler om ordfører og stortingsmann Anders Olsen Bergan, den andre om sørsamen Paul Jonsen som kjempet hardt for familiens og Røros-samenes eksistens og levemåte. Disse to personene representerer ulike ståsted i historien, men det er likheter mellom dem. Det er Anstein Bergan og Sverre Fjellheim som har ført historiene om sine oldefedre i pennen.
- I år har museet også gleden av å utgi en artikkel om Birger Bye og rutebilhistorien på Røros. Den vil komme til å begeistre mange lesere. Bye var en kjent og kjær person på Røros og i Røros-bygdene gjennom mange tiår. Framstillinga av denne delen av transporthistorien bygger på god dokumentasjon og er skrevet av Ivar Erlend Stav, sier redaktør Randi Borgos ved Rørosmuseet:
Stig Aspaas står bak artikkelen «Som lus på en tjurrukost - gamle martnasrevyviser med ymse sidespor» som handler om den eldste revyhistorien i Bergstaden. Artikkelen er både velskrevet og morsom. Framstillinga har kulturhistorisk vinkling og gir oss forklaringer på hva som ligger bak mye av det mangslungne innholdet i de første martnasrevyene.
Arkeoligiske funn i Bergmannsgata
Handelshistorie i Bergstaden er også et viktig tema i årets Fjell-Folk. Gunnar Selboe Rugelsjøen har skrevet om Røros Samlag og O. P. Selboe. Artikkelen er grundig og legger ny kunnskap til tidligere publikasjoner om handelsmenn på Staa. Mary Barthelemy har skrevet historien om polsen «Hvor haver du varit den ganske natt så lang?» som spellmann i Røros-traktene har brukt og bruker som 'mårråslek'. Det viser seg at polsen har en lang vandrehistorie som Mary Barthelemy har bidratt til å nøste opp.
To stødige skribenter, Leif Sæther og Kåre Tørres, bidrar til årets Fjell-Folk med hver sin historie om Hådalen. Den ene skildrer bygda i 1944, den andre beskriver Hådalens bosetting, næringsveier og bygdeliv i 2016. Sammenstilt gir de to beretningene interessante opplysninger om utviklinga i dalføret øst for Røros. Artikkelen «Byarkeologi på Røros - funn i 2014 og oppsummering» er skrevet av fylkesarkeolog Knut Harald Stomsvik. Mange fikk nok med seg at det pågikk gravearbeidet i gata i to sommere, og nå får vi greie på hva arkeologene fant i gategrunnen. Stomsvik deler sine faglige vurderinger med Fjell-Folks lesere.
Fotoreportasjen fra Kongens gruve er en unik historisk fortelling. Fotografiene er knyttet til etatsjef J. F. O. Andresen og hans familie og gir enkelte glimt fra et gruvesamfunn på Røros først på 1900-tallet.
Årets utgave av Fjell-Folk er sammenstilt av grafiker Kyle Hanslien ved Rørosmuseet.