Nea Radio

Ålbygg med eget tatoveringsstudio i Tyskland

- Norge ble for lite for meg. Jeg fant ikke den utfordringen jeg søkte her, sier Roger Bakås, som i dag driver et tatoveringsstudio i Tyskland. Foto: Marit Manfredsdotter. Foto: Marit Manfredsdotter

Tungt tatovert på jakt etter nye utfordringer byttet Roger Bakås tradisjonelle Norge med det mer eksperimentelle Europa.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tungt tatovert på jakt etter nye utfordringer byttet Roger Bakås tradisjonelle Norge med det mere eksperimentelle Europa. Han har kvinnelige kreftpasienter som en voksende kundegruppe. Den vakreste tatoveringen han noen sinne har sett er et maleri av Marilyn Monroe. Ønsker om tatoveringer med nazisymboler viser han rett på dør. 

Roger Bakås har sine røtter i Ålen. Men en drøm om å utvikle tatoveringskunsten førte han ut i Europa. I dag driver han eget studio i Tyskland.

- Store tatoveringer, gjerne over hele ryggen, er trenden ute i Europa nå. England er blitt et foregangsland, og i dag er folk med tatoveringer ikke like uglesett lenger. Det er ikke lenger bare fengselskunder og sjømenn som har kroppen dekorert i dag, sier Roger Bakås.

I forskjellige kulturer har kroppsmaling gjennom flere tusen år hatt skiftende betydning og uttrykk. Og om kroppskunst ikke innbringer like store summer som kunst på galleriveggene, har den mobile kroppslige uttrykksformen noen ganger oppnådd svimlende summer. Amerikanske Scott Campell er blitt kjent som en av verdens dyreste tatoverere. I hans studio i New York må en kunde punge ut med minst ett tusen dollar i første omgang - for én time.

Kreftopererte tatoverer seg

- Å dekke over arr etter operasjoner med en tatovering er blir mer og mer vanlig. Kvinner som har operert brystkreft har skapt en ny trend hos oss tatoverere, sier Roger Bakås, som selv begynte å interessere seg for den svært gamle kroppsmalingskunsten for mange år siden:

Fakta: 

- Bortsett fra visse naturfolk er Stockholm den byen i verden som har mest tatoverte mennesker.

- De eldste tatoveringene i Europa ble oppdaget på 5 000 år gamle "Ismannen" Øtzi, som ble gravd fram fra en isbre i Alpene.

-  I Japan startet det kriminelle nettverket Yakuza å bruke tatoveringer allerede på 1800-tallet. På grunn av at tatoveringer blir sterkt assosiert med mafiaen, er det forbudet å vise fram tatoveringer mange steder i Japan, som i badehus og gymnastikklokaler.

- Tatoveringer var i Norge og andre deler av den vestlige verden lenge nesten utelukkende forbeholdt sjøfolk og fungerte derfor som et synlig tegn for en yrkesgruppe.

Kilde: Metro & Wikipedia

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...