Annonse
Nea Radio

Prisnominert matsanker:

Lager delikatesser av maur og tanglopper

Jim André Stene Foto: Jøte Toftaker/NRK

Trøndelag Sankeri er nominert til Årets Matpris av Debio. En av matvarene de sanker er maur. Som du kan spise. I dessert.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 29.09.2022 kl 20:59

Annonse
Annonse

Medlemsorganisasjonen Debio kontrollerer og merker økologisk landbruksproduksjon, foredling, lagring, import og omsetning. Også arrangerer de Matprisen hvert år, som setter fokus på matprodusenter som tilbyr bærekraftige produkter.

Trøndelag Sankeri sanker mangt og meget, og Jim André Stene forteller at de finner planter, bær; og ting fra havet. Dette leverer de til rundt 130 restauranter rundt om i landet.

– Vi kaller oss villbønder og er ute å sanker hver eneste dag. Det er ting å plukke på vinteren, også. Da plukker vi tang og tare i fjæra, kvitkrull og enebær.

Stor stas


– Det som gjør mest inntrykk er at vi er villbønder blir anerkjent som en del av matprodusentene og landbruket.


Dessert med maur som syre fra Fagn. Foto: Jørgen Bakken

Hva er det merkeligste du plukker og leverer?
– Skogsmaur, fanglopper, islandslav og furunåler
Hva bruker du skogsmaur til?
– De er kjempegod som syre, de er små minisitroner, som du kan ha på rekesmørbrød. Du slipper å tilberede dem, men du kan lage pulver av de å ha de i karamellsaus.

Nøkkelord