ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Lys & refleks på Midtsandtangen:

På tvers av det meste

Fusjon: JameOne (t.v) og Øystein Dolmen har samarbeidet i en årrekke. Nå er de blant kunstnerne som stiller ut under Lys & refleks på Midtsandtangen. Foto: Anne Gundersen

JameOne og Øystein Dolmen har samarbeidet i flere år. Nå er de blant kunstnerne som stiller ut under kunstfestivalen Lys & refleks.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2019 kl 18:22

- Vi har fundamentalt forskjellige syn på livet, sier Øystein Dolmen om sitt forhold til JameOne. De befinner seg i snekkerverkstedet på Midtsandtangen i Malvik og jobber så malinga skvetter for å bli ferdige til utstillingen åpner lørdag.

- Et eksempel på dette var da vi skulle stille ut sammen i et galleri i Oslo. Politiet kom inn døra og jeg snakket selvsagt helt normalt til dem. Men da jeg snudde meg for å si noe til JameOne, da var han søkk borte. Han hadde låst seg inne på do og nektet å komme ut. Han er jo vant med at når politiet kommer, da blir han henta! Øystein sikter til kollegaens litt mer illegale fortid som grafittikunstner.

- Dette tror jeg faktisk er første gang jeg lar meg avbilde i pressen uten støvmaske og vernebriller, så det er ikke helt usant, ler JameOne.

Saken fortsetter under radiointervjuet

Syvende gang

Det er Bjørg Eigard som står bak kunstfestivalen Lys & refleks og det er syvende året hun setter sammen den kreative uka. I år har hun tenkt litt utenfor boksen. I tillegg til JameOne og Øystein Dolmen bidrar også en annen kjent gatekunstner, nemlig Guttorm Nordø, sammen med Bjørg selv. Det er i det hele tatt den livsbejaende gleden over å uttrykke seg fritt som står i sentrum under årets festival.

Om sin fortid som politijaget grafittikunstner sier JameOne at han ikke hadde trodd at uttrykksformen noen gang kom til å bli såpass stueren at den havnet i gallerier.

- Jeg hadde heller aldri trodd at jeg kom til å drive med dette nå når jeg er så gammel som jeg er nå, ler han mens Dolmen fikser litt på en kaffekopp han har drømt om natta før. Den skal være et slags rykende varmt utgangspunkt for skyen av hodeskaller, piler og andre intrikate figurer JameOne har tryllet fram.

- Nå ønsker han seg elektrisk sparkesykkel til jul, erter Dolmen.

- Sånn at han kan gjøre noe rampete når grafitti ikke lenger virker.

Saken fortsetter under bildet

Livsglede: Det er ingenting å si på skapertrangen til de to fargesprakende herrene Dolmen og JameOne! Foto: Anne Gundersen

Nattlig samarbeid

Skal en tro herrene foregår mye av forarbeidet til utstillingen ved å sende digitale bilder til hverandre nattestid.

- Jeg sender gjerne en skisse til Øystein og så får jeg bildet tilbake etter at han har herpa det litt.

- JameOne kommer jo fra et litt lugubert miljø. Han er gatekunstner, så jeg må jo gjøre bildene litt trivelig med figurene mine.

Ærefrykt

JameOne står bøyd over et lerret der Knutsen og Ludvigsens ikoniske Juba Juba-logo dominerer.

- Det er egentlig helt uvirkelig at jeg får lov gjøre dette. Han rister på sprayboksen og sikter.

- Som du ser så er han skikkelig glad i rosa, det skal han ha, filosoferer Dolmen.

- Men seriøst. Vi har det fryktelig artig sammen. Hvis ikke hadde vi ikke holdt på med dette. Livet er rett og slett for kort til å ikke ha det artig.

- Og surrealistisk, supplerer JameOne.

- Dette er surrealisme på høyt nivå.

Både Øystein Dolmen og JameOne er tilstede når Bjørg Eigard åpner den syvende utgaven av Lys & refleks lørdag klokka 14.00 på Midtsandtangen. I tillegg til utstillingen blir det tradisjon tro en rekke andre aktiviteter hele uka.

Nøkkelord

ANNONSE