Nea Radio

Nea Radio

KRONIKK: Ingen er bare det du ser

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ingen er bare det du ser

Brit Skjelbred, fylkesmann i Sør-Trøndelag

Vi har bak oss et turbulent halvår med stor tilstrømming av flyktninger, der ikke minst kommunene er blitt utfordret på mange måter: å finne lokaler i full fart, få på plass tekniske fasiliteter med tillatelser og dispensasjoner, sørge for kontroller og helsehjelp, finne språkkyndige og etablere skoletilbud - og ikke minst bidra til god informasjon og positiv innstilling hos innbyggerne i kommunen. Dette har kommunene klart med glans. De har all ære av den store innsatsen og velviljen de har stilt opp med. Ikke at det ikke har vært - og er - utfordringer, men ønsket om å bidra og lykkes kan det ikke være tvil om.

107 enslige mindreårige asylsøkere bor nå på omsorgssenter eller mottak her i fylket, og det er kapasitet for til sammen 1080 personer i akuttmottak og ordinære mottak. Ikke alle disse plassene er opptatt, og akkurat nå har strømmen stilnet, men det kan jo endre seg igjen. Uansett har vi mange nye blant oss, enten de er kommet for lenge siden eller nylig. Noen risikerer å bli sendt ut etter kort tid, andre venter - noen svært lenge! - på å få sin sak behandlet, og atter andre har allerede fått opphold og er i prosess med å finne bolig og arbeid og bli integrert i samfunnet. Hvordan er det å være dem?

Hvordan er det å være flyktning? Hvordan oppleves det når ditt eget land er i krig og samfunnet i oppløsning, og du må bryte opp fra alt som er kjent og banke på porten til et fremmed land og be om å få ly der? Hva gjør det med et menneske å oppgi statusen som er opparbeidet gjennom et helt liv med familie, venner, utdannelse, arbeid og verv, og begynne forfra igjen? Hva skjer med drømmen om et nytt liv i et trygt og velberget land når du blir sittende i årevis uten å vite om du i det hele tatt får lov til å prøve å klare deg der? Og hvordan føles det å møte et samfunn med helt andre verdier, der kulturelle sannheter som du til nå har bygd tilværelsen din på, ikke anses å være verd noe, ja til og med er ulovlige? Hva skjer med selvbildet ditt når du kommer med all din kompetanse og arbeidslyst og stadig hører at du ikke er noen ressurs, du er tvert imot et problem, ja, en trussel?

Ikke alle får høre det, heldigvis. Mange finner seg godt til rette, de får opphold og arbeid og blir høyt verdsatte samfunnsaktører. Men uansett innebærer oppbruddet, usikkerheten og ventetiden et potensiale for mange slags sinnstilstander. Vi vet jo også at mange har med seg erfaringer fra hjemlandet og fra flukten som gjør at de har behov for psykososial oppfølging.

Nylig ble det avholdt en fagsamling om psykososial oppfølging av flyktninger og asylsøkere i Trondheim. Samlingen ble arrangert i samarbeid mellom Fylkesmannen og Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet her i Midt-Norge. Det er Helsedirektoratet som har tatt initiativ til disse samlingene i alle fylkene, og det gjør de ut fra oppdraget om å styrke hele befolkningens helse gjennom helhetlig og målrettet arbeid på tvers av tjenester, sektorer og forvaltningsnivåer. Det innebærer også likeverdige og gode helse- og omsorgstjenester til flyktninger og asylsøkere. Skal vi få til det, må vi trekke veksler på det samlede tjenestetilbudet. I kommunene kan det være skolen, PP-tjenesten, barneverntjenesten, kultur- og oppvekstetaten, NAV osv. I tillegg må vi sikre god samhandling mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten, sånn at vi kan gi riktig hjelp til riktig tid og på rett sted.

Håpet er at slike samlinger kan gi nyttige innspill til kommunene i de utfordringene de står oppe i, og vise hvordan ressurssentrene og andre aktører kan være til hjelp og støtte. Å møtes på denne måten kan også gi gevinster gjennom at deltakerne blir kjent med hverandre og oppdager samhandlingsmuligheter.

For meg er det viktig å huske at det ikke er statistikk jeg forholder meg til, det er mennesker, enkeltmennesker med de samme egenskaper og følelser som meg selv. Hos Fylkesmannen har vi diskutert etikk og verdier i høst, og i den diskusjonen har vi lært et nytt begrep av Bymisjonen i Trondheim: møter i øyenhøyde. Å møte et annet menneske i øyenhøyde handler nettopp om å møtes som likeverdige, med respekt og ydmykhet, men samtidig med mot - ikke minst mot til å forsøke å sette seg inn i den andres situasjon og se hvordan virkeligheten tar seg ut fra deres ståsted. Det må gjelde også når vi møter flyktninger og asylsøkere. Hver enkelt av oss bærer med oss en verden som venter på å bli oppdaget. For å si det med et annet utsagn fra Bymisjonen: Ingen er bare det du ser.

Ingen er bare det du ser.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...