Nea Radio

Lanserer bok om hvordan hjernesykdommer har påvirket historien

Are Brean er nevrolog, sjefredaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening og medlem i Den norske nevrolitterære klubb, som nå gir ut sin fjerde bok. Foto: Marit Langseth

Søndag lanserer Den norske nevrolitterære klubb boka «Hjernen og historien» på Rørosmuseet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Den handler om hvordan hjernesykdommer kan ha påvirket historiens gang på ulike måter. I tillegg handler den litt om hjernesykdommenes historie og alt det forunderlige som det omhandler, forteller Are Brean.

Han er nevrolog, sjefredaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening og ikke minst medlem i Den norske nevrolitterære klubb.

– Denne klubben består av nevrologer og hjerneforskere fra hele landet, som interesser seg for skjæringspunktene mellom hjernen og hjernens sykdommer, nevrologi og kunst, litteratur og historie.

Trekker frem Hitler, Kennedy og kong Carl XII

I boka kan man blant annet lese om John F. Kennedy, og hvordan hans store utenrikspolitiske utfordringer kan ha vært påvirket av hvordan hans Addisons sykdom ble behandlet den gangen. Man kan også lese om Hitler.

– Blant annet tror man at Parkinsons sykdom kan ha påvirket Adolf Hitlers funksjonsnivå, særlig mot slutten av andre verdenskrig, forteller Brean.

Videre trekker Brean frem kong Carl XII, som hadde en veldig spesiell personlighet.

– Det er helt klart. Ellers er det ikke full enighet om hvilken diagnose han hadde. Noen mener han kan ha hatt en ganske alvorlig variant av Asperger syndrom, som kan ha påvirket både hans dømmekraft og hvordan han håndterte problemstillinger på.

Saken fortsetter under bildet.

«Hjernen og historen» blir lansert på Rørosmuseet søndag klokken 12. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Foto: Marit Langseth

Nevrologiske sykdommer i Johan Falkbergets forfatterskap

Boka lanseres på Rørosmuseet søndag kl. 18. I tillegg til en presentasjon av boka, vil professor Espen Dietrichs snakke om Albert Einsteins forsvunne hjerne, og avdelingsoverlege Ragnar Stien vil snakke om taphopfobi, som er redselen for å bli levende begravet.

Selv vil Brean snakke om nevrologiske sykdommer i Johan Falkbergets forfatterskap.

– Som alle de største forfatterne hadde han en unik evne til å se, og det preger hans forfatterskap på mange måter. Også måten han så sykdommer i hjernen og nervesystemet på, uten kanskje å reflektere over det selv, sier Brean.

Saken fortsetter under bildet.

Are Brean vil prate om nevrologiske sykdommer i Johan Falkbergets forfatterskap. Her er Johan Falkberget på Sextus. Foto: Rørosmuseet

Falkberget beskrev granatsjokk før man visste hva det var

Han trekker frem et eksempel fra boka Urtidsnat fra 1911, hvor Falkberget beskriver en gruveulykke, hvor en av hovedpersonene, Kalle, får forandret personlighet etterpå.

– Falkberget beskriver detaljert hvordan Kalle forandrer seg, og hvordan han går dypere og dypere ned i en depresjon. Måten han beskriver dette på ligner veldig på noe som noen få år senere ble beskrevet i forbindelse med første verdenskrig: et syndrom som ble kalt for granatsjokk, forteller Brean og fortsetter:

– Og granatsjokk arter seg på nøyaktig den måten Kalle hadde det etter gruveulykken. Så her beskriver Falkberget rett og slett en klinisk sykdom, som ennå ikke var beskrevet i hans tid.

Hør Are Brean forteller mer om «Hjernen og historien» her:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...