Nea Radio

Kjente uttrykk fra bibelen brukes hyppig i årets valgkamp

Visste du at ulv i fåreklær, svelge kameler og ramaskrik stammer fra bibelen?

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Våre politikere har møttes ansikt til ansikt i denne valgkampen. Får dette velgerne til å skille klinten fra hveten, og har folk tro på at våre folkevalgte kan flytte fjell? Mange av de innarbeidede ordene og uttrykkene som våre politikere, politiske kommentatorer og andre bruker har sin opprinnelse i Bibelen. Gjennom Infomedias medieovervåkning har vi sett litt nærmere på bruken av disse uttrykkene i årets valgkamp.

Ulv i fåreklær

Det er kanskje fristende å si at politiske motstandere er ulv i fåreklær? Miljøpartiet De Grønnes Farid Shariati uttaler til Utrop at Jan Bøhler er en ulv i fåreklær. Ap nestleder Hadia Tajik sier til Dagbladet at det er finansminister Jan Tore Sanner som er en ulv i fåreklær. Samtidig er det flere som antyder at også Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er en ulv i fåreklær, hevder Hamar Arbeiderblad.

Uttrykket "ulv i fåreklær" er en del av Bergprekenen i Bibelen, der Jesus advarer mot falske profeter, som kommer i fåreklær, mens de på innsiden er glupske ulver.

Svelge kameler

Hvilke politikere har måttet svelge flest kameler i årets valgkamp? Dagsavisens kommentator Arne Strand mener i hvert fall at Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli nødt til å svelge en kamel ved å ta MDG inn i regjeringen. Redaktøren i Oppland Arbeiderblad hevder i sin analyse av det potensielle nye regjeringssamarbeidet at alle og enhver vil måtte svelge kameler framover.

Uttrykket "å svelge kameler" kommer fra en fortelling i Bibelen der Jesus beklager seg over de som siler bort myggen, men sluker kamelen. I dag brukes uttrykket mest om at man godtar noe man er imot, for å oppnå noe annet.

Alfa og omega

Innvandringspolitikk er alfa og omega for Frp. Det uttaler en valgforsker til Bergens Tidende, som viser til at det alltid har vært gode valg for Frp når dette har vært høyt på agendaen. Høyre trekker frem at privatskoler kan være alfa og omega for enkelte elever. Venstre mener at dyktige lærere er alfa og omega for elevenes mestring. Senterpartiet hevder på sin side at det er alfa og omega for partiet å ha landbruksministeren i en ny regjering.

Alfa og omega er første og siste bokstav i det klassiske greske alfabetet. Begrepet kommer fra den bibelske frasen "Jeg er alfa og omega". Avbildning av de to bokstavene brukes hyppig i en rekke former for kirkekunst.

Ramaskrik

Det er mediene i Nord-Norge som bruker ordet "ramaskrik" oftest i dekningen av valgkampen. Det blir blant annet hevdet at det blir ramaskrik fra mer sentrale strøk når Sp-leder Vedum foreslår lavere flypriser for distriktene og mer i landbruksstøtte. Vårt Land slår fast at det naturligvis ble ramaskrik da FpU gikk ut med en kampanje mot nynorsk i skolen. På sin side mener Frp selv at det ofte blir ramaskrik når de kommer med kontroversielle forslag.

Ramaskrik er et uttrykk for bitter klage. Ifølge Bibelen hørtes det i Rama skrik, klagesang og bitter gråt når kvinnene gråter over barna sine og vil ikke la seg trøste.

De tre mest brukte utrykkene fra Bibelen i valgkampen

Ansikt til ansikt
Alfa og omega
Kjenne sin besøkelsestid

Enkeltord

Ramaskrik
Syndebukk
Almisser

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...