Nea Radio

– Folk har sagt de gråter når de leser boka

Anne-Grethe Leine Bientie ga i 2014 ut boka «Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja». Nylig kom den ut på norsk: «En skikkelig flink liten reingjeter». Foto: Privat

«En skikkelig flink liten reingjeter» er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Denne uka er forfatteren Anne-Grethe Leine Bientie gjest i Bokhjørnet på Nea Radio.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2018 kl 15:33

– Dette er en fortelling som er blitt muntlig tradert i over 100 år. Det er egentlig bestefaren til mannen min som opplevde det som står i boka som liten gutt, sier Anne-Grethe Leine Bientie.

«En skikkelig flink liten reingjeter» kom ut på sørsamisk i 2014. Under kulturfestivalen Raasten Rastah på Røros ble boka også sluppet på norsk. I boka blir man kjent med en gutt som er på fjellet sammen med søsknene sine for å gjete rein, men som til slutt blir alene på fjellet.

– Storebroren fikk varm grøt over beinet sitt og fikk så store brannsår at han måtte dra hjem. Så blir småsøsknene igjen, alene på fjellet for å passe familiens reinflokk, og de går tom for mat. Søstera går hjem også, og han blir alene igjen på fjellet i dag etter dag etter dag. Det kommer ingen tilbake, forteller Leine Bientie.

Forelska i det sørsamiske språket

Leine Bientie har gitt ut flere bøker og salmer på sørsamisk, men selv er hun giftet inn i det samiske og lærte seg sørsamisk som voksen.

– Det var vanskelig til å begynne med. Det ble masse ord som svevet rundt i lufta for meg, og jeg hadde store problemer med å sy det sammen til et språk. Løsningen for meg ble et studium i sørsamisk på Nesna lærerhøgskole, sier hun.

Etter hard jobbing lærte hun seg språket, men hun er ennå ikke helt bekvem med å snakke sørsamisk. Men hun er veldig glad i språket.

– Det er et veldig spennende og vakkert språk. Jeg er helt forelska i setningsmelodien og alle lydene i det sørsamiske språket. Hvis jeg finner noen som gidder å snakke med meg om sørsamiske tostavelsesverb, så blir jeg overlykkelig.

Nominert til Nordisk råds pris

Sammen med illustratør Meerke Laimi Thomasson Vekterli er Anne-Grethe Leine Bientie nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris med boka.

– Det er sånn «klyp deg i armen»-opplegg altså. Er dette meg? Går det an? Er vi blitt nominert til en pris blant Nordens ypperste forfattere og illustratører? Jeg kan ikke helt skjønne det, men det er moro.

Hun forteller at de har fått mye oppmerksomhet etter at de ble nominert til prisen.

– Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger. Fra folk som gråter når de leser den, faktisk. Da blir jeg veldig rørt.

Hør hele Bokhjørnet med Anne-Grethe Leine Bientie her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...