Nea Radio

Litterær vandring i Verdensarven:

Bergstaden sett fra bokhylla

Spennende: Bibliotekar ved Røros bibliotek, Ellen Vibeke Solli Nygjelten, har satt sammen en litterær vandring som tar for seg historier som på en eller annen måte er knyttet til Røros. Foto: Anita Sivertsgård

Røros har inspirert mange forfattere. Nå kan du få bli nærmere kjent med hvordan verdensarven har figurert i litteraturen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Noen steder har litteraturen valgt stoppestendene. Andre steder har jeg valgt litteratur, sier bibliotekar ved Røros Bibliotek, Ellen Vibeke Solli Nygjelten. Det er hun som har satt sammen den litterære vandringen du nå kan være med på i Bergstaden.

Hun mener at dette er en vandring som vil overraske.

– For eksempel kan jeg si at jeg presenterer en litt annerledes litteratur en man kanskje forventer. Men det disse historiene - som også tar for seg noe sakprosa - har til felles, er at alt er knyttet til Røros på en eller annen måte.

Hun lover imidlertid at også Johan Falkberget er med.

Makabert

Selve turen har 14 stopp og den både begynner og slutter på biblioteket. Utover det vil ikke Ellen Vibeke Solli Nygjelten avsløre for mye.

– Men jeg kan si så mye som at Øystein Wiik er blant forfatterne du får bli nærmere kjent med.

Hun er selv fascinert av nettopp denne forfatteren.

– Det er en fryktelig makaber historie han presenterer i romanen Rekviem. Men når man spør seg om hva han vil med det makabre, så blir det fort klart at han ikke er makaber for det makabres skyld.

Det at mye av historien foregår i Røros kirke, var også noe hun var spent på hvordan ville utspille seg.

– Hvordan kan Wiik gjøre dette uten å skjende Røros kirke? Det var et spørsmål jeg stilte meg selv før jeg leste boka. Men det klarer han, sier bibliotekaren.

Ellen Vibeke Solli Nygjelten sier at vandringen på sett og vis er som å oppleve biblioteket utenfor biblioteket.

– Derfor håper jeg at dette initiativet gjør at enda flere vil få et forhold til oss.

Hør intervjuet med Ellen Vibeke Solli Nygjelten i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...