Nea Radio

– Kultur styrker immunforsvaret

Odd Håpnes er musikkviter og daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Foto: Marit Langseth

Kunst og kultur styrker immunforsvaret og reduserer stress. Det kunne Odd Håpnes fortelle under Artut kulturfest på Røros torsdag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 25.10.2018 kl 16:10

– Nyere hjerneforskning og forskning på kroppens biologi viser at sang, musikk, dans og andre kulturuttrykk virker direkte inn på kroppens fysiologi, forteller Odd Håpnes.

Han er musikkviter og daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg. Torsdag holdt han lunsjforedrag i Sangerhuset på Røros i forbindelse med Artut kulturfest.

– For eksempel fører det til produksjon av hormoner som serotonin og dopamin, og hormoner som beskytter oss mot infeksjoner. Og det er klart at det vil ha positive effekter på helsa, sier Håpnes.

Bekjemper bakterier med korsang

Kultur kan være det meste, forteller han. Sang, film, å løse kryssord, danse, strikke, teater, male og så videre. Men det er en forskjell i helseeffektene når det kommer til å være tilskuer til for eksempel korsang kontra det å synge i kor selv.

– Hvis du lytter så får du en reduksjon av stresshormonet kortisol. Du blir beroliget og opplever velvære. Hvis du synger selv, så har det de samme effektene, men i tillegg så får du økt produksjon av immunglobulin, som er et stoff som bidrar til å bekjempe bakterier.

Artikkelen fortsetter etter lydklippet.

At kultur har positive helseeffekter er noe som burde få større anerkjennelse, mener Håpnes.

– Noen plasser begynner det å bli tatt på alvor. Men den kunnskapen som jeg snakker om her i dag er altfor lite kjent i skole- og helsefeltet, og i kulturfeltet selv.

– Hva burde man gjøre?

– Man kan for eksempel sette inn kultur hver dag i skolen med sang og dans, og man kan sette inn sang og musikk i helse- og omsorgstjenesten. Det vil gjøre dagen rikere, dempe uro og skape bedre livskvalitet.

Hadde innført obligatorisk sang og dans

Håpnes forteller at hvis han hadde vært rektor ved en skole ville han gjort det obligatorisk med sang og dans hver dag.

– For det har så sterke effekter på hjernen. På samme måte som jeg er veldig for at vi skal ha matematikk og de andre fagene. Vi stiller ikke spørsmål ved matematikk og om det er viktig, men vi skjønner ikke at ved å jobbe med estetiske fag så vil det lette læring og bedre hukommelsen.

Folkehelsekoordinator i Røros kommune, Frode Bukkvoll, var også til stede under foredraget i Sangerhuset. Han forteller at dette er noe han tenker over i sitt arbeid.

– Det er det, og jeg vil nok tenke enda mer på det nå etter å ha hørt dette, og sett hvor mye veldokumenterte studier som påpeker det, sier Bukkvoll.

Odd Håpnes skal også orientere om dette temaet i kommunestyremøtet på Røros torsdag kveld. Møtet ser du direkte her på Nea Radio fra kl. 19.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...