Nea Radio

Leserbrev fra Ada Arnstad(Sp)

- Kultur gir store opplevelser, men også arbeidsplasser i hele Norge

Ada Arnstad i Trøndelag Senterparti. Foto: Senterpartiet

Når vi diskuterer kultur er det ofte fra perspektivet til de som deltar i frivillige lag eller som publikummere til store opplevelser. Men kultur er også arbeidsplasser og levebrødet til folk. Det burde vært vektlagt betydelig sterkere i behandlingen av kulturaktører under koronapandemien. Undersøkelsene gjort nasjonalt og i fylket vårt tyder på noe helt annet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Trøndelag hadde en sterk kulturnæring med fremtidstro før pandemien kom. Etter 14 måneder med avlysninger, utsettelser, nedstengninger og statlige støtteordninger som bommer på mål er situasjonen langt mer krevende. I en tid hvor arbeidsplassene og levebrødet til folk innen kulturen er usikkert på grunn av smittevern og nasjonale regler, er det på sin plass at Regjeringen Solberg gir reell kompensasjon og forutsigbarhet til kulturaktørene våre.

Jeg legger hovedvekten på arbeidsplassene innenfor kulturnæringen, men dette gjelder også våre serveringssteder og overnattingssteder. I Trøndelag henger de nært sammen. Folk går på våre unike, kvalitetsrestauranter før de ser en forestilling eller konsert og sover på et hotell. Den maten de bestiller, festivalen de deltar på og rommet de sover på sysselsetter vanvittig mange, fra utøveren på scenen til teknikere, kokker og renholdere.

Status under pandemien er skremmende for næringens fremtid og de sysselsatte. En undersøkelse gjennomført av Virke høsten 2020 viser at kulturbransjen er den hardest rammede under koronaen. I snitt er 30 % innen kultur, reiseliv og servering permitterte. 8 av 10 som driver med sceneteknisk produksjon og booking/management er fortsatt permitterte.

I en undersøkelse for musikkfeltet i Midt-Norge er også tallene skremmende. Dette gjelder utøvere, teknikere og de som arbeider tilknyttet festivaler/konserter. 84% prosent av personene som har svart har opplevd et inntektstap pga koronasituasjonen. 45,5% opplyser at de har blitt helt eller delvis arbeidsledig eller permittert etter 12.mars 2020. Undersøkelsen viser også at musikknæringen i Trøndelag var en sterk og solid næring med få arbeidsledige før koronaen.

Senterpartiet og flertallet på fylkestinget har gått inn for å øke støtten til kultur med 5 millioner, som et sterkt bidrag i en krevende situasjon. Det er også flere kommuner og private aktører som gir et ekstra løft fordi man ser alvoret i situasjonen. Når kan vi forvente at regjeringen Solberg gjør det samme? Støtteordningene for kultursektoren har blitt møtt med klagestormer fordi de kommer for sent, de gir ikke reell kompensasjon og bryter med løftene om at det ikke skal straffe seg å holde hjulene i gang. Risikoen er et fattigere og mindre mangfoldig kulturliv i hele landet, i tillegg til arbeidsledighet, kompetanseflukt og konkurser. Kulturen trenger samfunnets støtte nå, og samfunnet kommer til å trenge kulturen når vi gjenåpner samfunnet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...