ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Hedrer Norges første operasjef:

Kirsten Flagstads 125-års jubileum

Foto: Privat: Anne Spetz

Startskuddet på Kimen er bare en av flere aktiviteter som markerer operaikonet denne uken.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2020 kl 22:10

ANNONSE
Annonse

Lørdag ble starten på en ukes lang markering av Kirsten Flagstad, en av Norges mest anerkjente sopraner og «Den Norske Operas» første sjef. I anledning hennes 125-års jubileum har derfor Opera Trøndelag slått seg sammen med Ringve musikkmuseum og Flagstadmuseet for å hedre operaikonet med en rekke aktiviteter spred utover uken.

Startskuddet for markering var en fagdag og fant sted på Kimen kulturhus, der publikum fikk et innblikk i hennes liv og virke - kombinert med vakre musikkinnslag fra talentfulle Ingeborg Haugvik Francke og Atmasukha Ananda.

- I dag har vi gjentatt noe som vi gjorde for første gang i fjor, da vi markerte jubileet til Jussi Björling. Vi har prøvd å gi publikum et dykk inn i historien om Kirsten Flagstad, forteller Anne Spetz fra Opera Trøndelag.

- I tillegg har vi hatt med oss professor Kåre Bjørkøy som har fortalt litt om stemmen hennes, om hvordan hun kunne bli en av verdens største sangere, forteller hun videre.

Hør hele intervjuet med Anne Spetz her:

Masterclass og Gallakonsert neste

Fagdagen i Kimen var markeringens første aktivitet men uken byr på flere arrangementer, blant annet workshops og gallakonsert står på dagordenen for jubileet. Gallakonserten holdes neste lørdag i Ringves konsertsal hvor en mangfoldig og rik operaopplevelse venter.

Markeringen rundes av med en ny fagdag, denne gangen på Ringve Museum:

- Neste uke avslutter vi faktisk den her ukelange markeringen om Kirsten Flagstad på Ringve Musikkmuseum, da får vi en gjentagelse av denne fagdagen. Vi har også hatt med oss Annika [Åsen] som er direktør ved Kirsten Flagstad museet i Hamar, hun har holdt et veldig interessant foredrag, dette gjentar hun også neste søndag, opplyser Spetz.

- På slutten hørte vi Ingeborg Francke, som er en av tre elever på et høyt nivå, som er tatt ut til å delta på masterclass. Dette foregår på Ringve og publikum er velkommen til å følge med, legger hun til.

Hun opplyser også om neste lørdags musikkarrangement, hvor 11 dyktige aktører fra regionen holder en toakters konsert. Informasjon om ukens ulike arrangement ligger lett tilgjengelig både på Opera Trøndelag og Ringve musikkmuseums facebooksider.

Norges første operasjef

Som en av Norges største sopraner, både nasjonalt og internasjonalt, er det lite tvil om at Flagstad har markert seg innenfor operagenren. På spørsmål om hva Kirstin Flagstad har betydd for operakunsten, svarer Anne Spetz dette:

- Kirsten Flagstad var jo Norges første operasjef. Norge har jo hatt en stor opera bare i 12 år. Som den første operasjefen var det hun som rett og slett startet operakulturen i Norge.

Nøkkelord

ANNONSE