Nea Radio

– Krisesenteret må gjøres bedre kjent

Mer tilgjengelig: Informasjon omkring krisesentertjenesten må bli bedre kjent, det mener daglig leder i Nord-Trøndelag Krisesenter ILS, Inger Lise Svendgård (t.v), rådmann i Stjørdal, Anne Kathrine Slungård, SLT-koordinator i Stjørdal, Kari Christensen og lensmann i Stjørdal, Kjetil Ravlo. Foto: Anne Gundersen

Folk vet for lite om krisesentertjenesten. Det ønsker kommunene som bruker Nord-Trøndelag Krisesenter ILS å gjøre noe med.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.12.2018 kl 13:23

Folk flest vet lite om krisesentertjenesten, det ble klart etter et tilsyn et par år tilbake. Den nye krisesenterloven trådte i kraft i 2010 og slår fast at kommunene nå har ansvaret for å sikre et godt og helhetlig krisesentertilbud.

– Tidligere var krisesentre mer preget av kampsak mot vold i nære relasjoner. Man var mer tilstede og synlige i mediebildet. Dette har nok ikke blitt holdt helt vedlike etter at kommunene tok over, mener daglig leder i Nord-Trøndelag Krisesenter ILS, Inger Lise Svendgård. Nå jobbes det aktivt for å øke bevisstheten omkring krisesentertjenesten.

Saken fortsetter under lydklippet

Foto: Anne Gundersen

Ressurs

Rådmann i Stjørdal, Anne Kathrine Slungård, er opptatt av at krisesentre skal være en ressurs og like synlig som alle andre tjenester i kommunen.

– Jeg tar innover meg at dette ikke er tilfelle. En del av jobben som nå gjøres, er å informere kommunens ansatte om krisesentertilbudet.

– Så å si alle som jobber i kommunen har kontakt med mennesker og kan dermed komme til å få vite om tilfeller av vold. Da er det viktig å ha riktig og god informasjon, slik at man kan hjelpe, mener hun.

Mørketall

Svendgård mener at mørketallene er store når det gjelder vold i hjemmet. Lensmann i Stjørdal, Kjetil Ravlo, er enig.

– Det er helt klart tilfelle. Han mener at en av årsakene kan være at folk har høy terskel for å kontakte politiet når det gjelder vold i nære relasjoner.

– Det er viktig for oss å formidle at det ikke er automatikk i at det blir etterforskningssak av at man kontakter politiet. Vi skal hjelpe til med å løse en situasjon best mulig og da er det ikke bestandig at en anmeldelse er veien å gå, understreker han.

– I tillegg er det tabu forbundet med dette og kanskje enda mer når det gjelder menn som utsettes for vold, enn kvinner. Det er svært synd at det er slik, og dette er noe av kompleksiteten vi jobber med, sier Inger Lise Svendgård.

Skadelig

Kari Christensen er ILS koordinator i Stjørdal og sier at man må huske at for barn og unge er det like skadelig å være vitne til vold som å bli utsatt for det.

– Vi vet at mange ikke sier fra om det de opplever hjemme, så også her er mørketallene store. Derfor er det så viktig at alle i kommunen vet hva vi kan tilby, dersom de kommer over slike tilfeller, mener hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...