Nea Radio

Rådmannen i Malvik glad for at beskjeden fra regjeringen kom:

– Krevende at kommunene måtte ta avgjørelsene selv

Orienterte: Torsdag informerte kommuneoverlege Realf Ording Helgesen (t.v), rådmann Carl-Jakob Midttun og ordfører Trond Hoseth om situasjonen i Malvik, etter at det ble besluttet å sette inn strenge tiltak i kampen mot spredningen av Koronaviruset. Foto: Anne Gundersen

– Det at kommunene har måttet ta individuelle avgjørelse om hvorvidt skolene skulle stenge eller ikke, har ført til uro i befolkningen, sier rådmann i Malvik, Carl-Jakob Midttun.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2020 kl 16:40

Under en pressekonferanse torsdag, beskriver Midttun det at kommunene selv har måttet bestemme tiltakene for å takle Koronaviruset som krevende.

– Når nabokommuner tar forskjellige avgjørelser i en så ekstrem situasjon som den vi er inne i nå, skaper det uro og bekymring i befolkningen. Det er forståelig. Nå er heldigvis situasjonen avklart i den grad den kan være det, sier rådmannen.

– Vi er i en situasjon der informasjonen forandrer seg fra dag til dag. Det må vi bare forholde oss til og prøve å løse så godt som mulig.

Saken fortsetter under lydfila:

Ville stenge uansett

Fram til torsdag fulgte Malvik rådene fra Folkehelseinstituttet i samråd med Trondheim kommune og St. Olavs hospital.

– Vi hadde bestemt oss for å stenge skolene, selv før pressekonferansen med statsminister Solberg, sier Midttun.

– Men vi var nødt til å forsikre oss om at vi var klare til å ta konsekvensene av at mange barn skulle holdes hjemme fra skolen. Han forklarer at barnehager fremdeles skal holdes åpne for barn av foreldre som har kritiske roller i samfunnet. Også yngre barn i skolealder skal ha et tilbud, slik at foreldrene kan gå på jobb.

– Dette er mennesker som jobber i helsesektor, transport, brann, politi og lignende og det er avgjørende at disse nå får gjøre jobben sin, slik at samfunnet kan fungere og slik at helsevesenet kan ta i mot det vi vet vil bli et stort antall syke mennesker.

Saken fortsetter under bildet:

Støtter Sandvik: Før regjeringen kom med sine nye tiltak, gikk fylkesordfører Tore O. Sandvik sterkt ut mot det han kalte manglende styring. Rakel Trondal (SV), sitter i både formannskapet i Malvik og i fylkestinget og støtter Sandvik i beskrivelsen. Foto: Anne Gundersen

Godt forberedt

Kommunelege i Malvik, Realf Ording Helgesen, sier at Malvik er godt forberedt på det som kommer.

– Per nå har vi testet 30 personer i Malvik. To har fått positivt utslag på testen. Disse har blitt smittet i utlandet og vært i karantene siden de kom hjem. Han presiserer at disse to personene, to voksne menn, ikke har vært i kontakt med andre etter at de kom tilbake til Norge og at de følges opp av helsetjenesten.

I tillegg har kommunen opprettet et testsenter et et kommunalt bygg i Hommelvik sentrum.

– Her jobber godt trente medarbeidere med å utføre testene i svært sikre omgivelser. Ording Helgesen sier videre at kommunen også er godt forsynt med beskyttelsesutstyr.

– Vi har god tilgang på alt vi trenger, fra masker og beskyttende visir, til drakter og Antibac. Men det skal brukes fornuftig for at det skal vare. Kommunelegen føler seg også trygg på at St. Olavs Hospital er parat når det nå er uungåelig at det i en fase vil ble flere smittede og dermed også flere syke.

– Her har det blitt gjort store grep som har satt sykehuset i stand til å ta i mot pasientene som trenger det.

Unngår overbelastning

Ordfører i Malvik, Trond Hoseth, sier at tiltakene som nå settes inn skal være med å bremse smittespredningen, noe som gjør at vi må være forberedt på at dette kan ta tid.

– Vi regner med å være i fullt beredskap i minst et år sier han.

– Det høres lenge ut, men det er bra at det er slik. Dersom vi klarer å spre dette utover i tid, vil det minske belastningen på helsevesenet fra dag til dag. Det vil si at hver enkelt som blir syk av viruset vil få optimal behandling. Han vet imidlertid ikke hvor lenge unntakstilstanden vi nå er inne i vil vare.

– Det er helt umulig å si noe om hvor lang tid dette vil ta. Vi vet ikke hvor godt tiltakene kommer til å virke og det vil være opp til Folkehelseinstituttet og regjeringen å lempe på det som nå er satt i verk.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...