Nea Radio

Kraftig vekst i netthandel

ØKNING: Kraftig økning i netthandel. Foto: Per Magne Moan

I 2018 handlet vi for 60 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker. Det er nesten fem ganger så mye som i 2010.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det kommer frem i en ny rapport SSB har laget på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet.
Av beløpet på 60 milliarder kroner, fordelte 23 milliarder kroner seg på varer og 37 milliarder kroner seg på tjenester.

– Handelsnæringen møter økt konkurranse fra utenlandske nettbutikker. Denne statistikken gir oss en bedre oversikt over utviklingen i netthandel til og fra Norge, sier næringsminister Iselin Nybø.
Handelsnæringen gjennomgår store endringer, og regjeringen ønsker å legge til rette for god omstilling i næringen.

– Statistikken gir også interessant informasjon om omfanget av netthandel og hvilke varer og tjenester som handles på nettet. Denne kunnskapen tar vi med oss videre, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Stortingsmelding om handelsnæringen

I stortingsmeldingen om handelsnæringen, som ble lagt frem i slutten av 2018, varslet regjeringen at den ville utrede behovet for et årlig grensehandelsbarometer.
Som oppfølging av dette, har Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet fått utarbeidet ny statistikk om grensehandel, og nå er statistikken om grensekryssende netthandel klar.
Den nye rapporten viser utviklingen i nordmenns netthandel fra utlandet basert på kortdata fra 2010-2018. Statistikken viser hvilke varer og tjenester vi handler og fra hvilke land. Statistikken kartlegger også utlendingers bruk av kort på norske nettsider.

Avvikler 350-kronersgrensa

Import av varer med verdi under 350 kroner har hittil vært fritatt for merverdiavgift, særavgifter og toll. Dette har vært en konkurranseulempe for norsk handelsnæring og næringsmiddelindustrien. Nå fjernes 350-kronersgrensen ved handel fra utlandet.
De siste årene har vi sett en utvikling der nordmenn netthandler brus, sjokolade og godterier fra Sverige. Fra 1. januar 2020 har regjeringen avviklet 350-kronergrensen for avgiftsfritt kjøp av næringsmidler. Dette vil gjøre det mindre gunstig å netthandle mat- og drikkevarer fra utlandet.

Fra 1. april 2020 legges det opp til å fjerne grensen for resterende varer, blant annet klær, sko og elektronikk. For slike varer innføres det samtidig en forenklet ordning for å betale merverdiavgift. Det er den utenlandske selger eller plattform som blir ansvarlig for å oppkreve merverdiavgiften for slike varer med verdi opp til 3 000 kroner.

(Pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...