Nea Radio

Kostbar kulde

FROSTSKADER kan koste deg dyrt. Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Mange kjenner kulda litt for godt på kroppen denne vinteren. Regninga etter kulda kan også komme som et sjokk om man ikke tar sine forhåndsregler.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 28.02.2018 kl 16:03

Når gradestokken kryper under nullpunktet er det først og fremst viktig å passe på vannrørene.

Siden 2010 har forsikringsbransjen utbetalt nærmere to milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, viser tall Tryg Forsikring har
innhentet.

– Minusgrader kan fort bli kostbare. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier Espen Opedal, Direktør i Tryg Forsikring.

Hundrevis av millioner hvert år

Mange slike skader skyldes at boligen ikke er tilstrekkelig oppvarmet.
En annen utfordring kan være åpne vinduer i nærheten av vannrør som ikke er isolert. Uansett årsak kan vannskadene bli betydelige.
Antall skader varierer fra år til år og har sammenheng med hvor kald vinteren er, og ikke minst hvor lenge kuldegradene regjerer.

I 2016 ble det registrert ekstra mange skader.
Da ble det meldt inn nær 2500 saker på boliger- og næringsbygg som til sammen kostet forsikringsselskapene 232 millioner kroner, viser tall fra Tryg Forsikring.

Krav til oppvarming

Det stilles krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader. Slurver man med dette og får vannskader, kan man eventuelt få avkortet et erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav om at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd. Det er ikke uvanlig å oppleve strømbrudd i løpet av vinteren, og i noen tilfeller kan disse vare flere dager.

– Er man borte fra boligen om vinteren bør man stenge av vannet før man drar, det kan spare deg for ubehagelige vannskader, sier Opedal i Tryg Forsikring.

Slik unngår du frostskader:

■ Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.

■ Tøm og steng vannet i utendørskranen for vinteren.

■ Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.

■ Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.

■ Steng hovedkranen, åpne f.eks. kjøkkenkranen og tøm rørene for vann dersom du
skal reise bort i lengre perioder.

■ Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).

FROSTSKADER på kjøkken Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Slik tiner du frosne rør:

■ Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

■ Varm opp rommet.

■ Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.

■ Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.

■ Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

FROSTSKADER under hus Foto: Colourbox/Tryg Forsikring

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...