Nea Radio

– Kornlagrene må tilbake

Grønn Strek: I Stjørdal har man trukket en "grønn strek" ved Evja, med industri på den ene siden og jordbruk på den andre. – Her går grensen for hvor man får omregulere matjord i Stjørdal kommune, sier Oddvar Vigdenes. Foto: Anne Gundersen

Tidligere nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Oddvar Vigdenes, mener at tørken er et signal vi må ta på alvor.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Norge er rammet av en tørke som er så alvorlig at den går ut over årets matproduksjon.

– Akkurat det vi opplever nå, understreker behovet vi har for å bygge opp en nødvendig beredskap, sier tidligere nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukerlag, Oddvar Vigdenes.

– Det er lett å ta maten for gitt, men i krisesituasjoner som den vi ser nå, blir vi avhengige av å importere mat. Tørken er imidlertid minst like omfattende i Europa og dermed er en slik import ikke noe vi kan ta som en selvfølge.

Saken fortsetter under lydklippet

[b]Foto: [/b]Anne Gundersen

Bygge opp

Vigdenes forklarer at norske kornlagre ble bygget ned for noen år siden.

– Disse må bygges opp igjen. Vi må også ta i bruk utmark. Det ligger store områder hvor det er gratis å fore dyra og som kan brukes til beite, mener han, men understreker at en slik endring ikke kan skje over natten.

– Dette tar tid å bygge opp og er noe vi må ta på alvor.

Småbruk

Vigdenes mener det er viktig å opprettholde gårdsdrift i hele landet.

– Trenden de siste årene har gått mot sentralisert gårdsdrift og denne trenden må snus. Det å ha en spredt og variert matproduksjon er viktig og da må det legges tilrette for å satse på mindre gårdsbruk.

Forsvaret

Også forsvaret etterlyser matlagre i beredskapsøyemed.

– Det er dermed ikke bare bøndene som ser viktigheten av dette, men også forsvaret. Vigdenes er selv det han kaller aktiv kårkall på gården han brukte 25 år på å bygge opp før sønnen overtok.

– Vi holder til i utkanten og heldigvis er det en type jord der som tåler tørke godt. Ikke alle er like heldige.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...