Nea Radio

Konsultasjonsplikten er lovfestet

KONSULTASJONSPLIKTEN: Sametingspresident Aili Keskitalo mener at vedtaket vil bety mye ikke bare for Sametinget, men også for lokale samiske interesser. Foto: Sametinget

Torsdag behandlet Stortinget forslaget om å lovfeste konsultasjonsplikten for alle myndighetsnivåer. Saken får nå sin slutt etter nesten 10 år med konsultasjoner om lovforslaget. Sametingspresident Aili Keskitalo (NSR) mener at vedtaket vil bety mye ikke bare for Sametinget, men også for lokale samiske interesser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Konsultasjoner handler i bunn og grunn om at myndighetene plikter å ta oss med tidlig inn i beslutningsprosesser og hvor målet er å oppnå enighet om en sak. Konsultasjoner sikrer at våre synspunkter blir del av beslutningsprosessene, som igjen fører til et bedre beslutningsgrunnlag, forklarer sametingspresident Aili Keskitalo.

Sametingspresidenten konstaterer med glede at konsultasjonsplikten blir lovfestet og at den skal gjelde både for både stat, fylkeskommuner og kommuner. At kommunene nå får tilgang til konsultasjonsverktøyet, vil styrke lokaldemokratiet.

– Jeg har stor tro på at samiske foreninger, bygdelag, sammenslutninger og reinbeitedistrikter vil bli gode samarbeidspartnere for kommunene, sier sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

Dagens vedtak i Stortinget er et ledd i oppfølgningen av Samerettsutvalgets utredning NOU 2007: 13 som ble levert helt tilbake i 2007. Sametingspresidenten er glad for at ett av forslagene fra Samerettsutvalget nå er løst, selv om det er på overtid.

– Når vi i dag kan klappe oss selv på skuldrene, så er det mange som fortjener ros. Det var en bred tverrpolitisk enighet på Sametinget som ga sin tilslutning til lovforslaget. Jeg ønsker å takke både våre samarbeidspartnere og opposisjonen for innsatsen de har lagt ned for å sikre flertall på Stortinget. Både Senterpartiet, Arbeiderpartiet og Høyre har lagt ned et godt arbeid på Stortinget. Det samme har de samepolitiske rådene i flere av de andre partiene på Stortinget, sier sametingspresidenten.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...