ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Mener foreldre bør ta seg god tid til barnehagestart:

- Konsekvensen kan bli at oppstarten tar lengre tid

Pedagogisk leder i Kvellohaugen barnehage, Monika Lundemo, mener en oppstart i barnehage tilpasset barnets behov er viktig. Foto: Maiken Gjærevold Woldseth

Hvor lang tilvenningstid et barn trenger når det starter i barnehagen er et tema som diskuteres for tiden. Monika Lundemo i Kvellohaugen barnehage er klar på at barn er forskjellige og trenger ulik oppfølging av foreldrene i starten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

- Det er veldig individuelt hva barnets behov er, noen kunne sikkert vært alene igjen i barnehagen etter en dag mens andre trenger 14 dager, sier den pedagogiske lederen.

Barnehagen tar utgangspunkt i en plan som foreldrene får på forhånd før oppstarten. Barna skal bli kjent med de ansatte, andre barn og omgivelsene rundt. De skal også bli kjent med de nye rutinene.

- Det hadde vært fint med en uke tilvenning, og vi ønsker jo at foreldrene skal være tilgjengelig for barna lengst mulig men vi ser jo at det gjerne er arbeidsgiver som setter begrensninger for oppstarten i barnehagen, sier Lundemo.

Bør bruke tid

Huns synes det er vanskelig å kommentere hvem som skal ta kostnaden i perioden foreldrene må ha fri fra barnehagen. Likevel er hun enig med forskerne som sier at man bør bruke tid på tilvenningen.

- Hvis vi relaterer dette til arbeidslivet så er det er skummelt å begynne i ny jobb for oss også, og barna er mer sårbare enn oss som er store.

Lundemo forklarer også at en konsekvens av for brå start i barnehagen kan være en enda lenger oppstartstid for barnet og at det må bruke lang tid på å finne seg til rette.

- Det er ikke godt for hverken ungene eller foreldrene det, sier hun.

Hør intervjuet med Monika Lundemo her

ANNONSE