ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Coronaviruset:

Kommuneoverlegen er forberedt

Kommuneoverlege og smittevernsleder i Stjørdal, Leif Edvard Muruvik Vonen, informerte formannskapet om situasjonen vedrørende Coronaviruset torsdag. Foto: Anne Gundersen

Kommuneoverlege i Stjørdal, Leif Edvard Muruvik Vonen informerte formannskapet i Stjørdal om situasjonen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

– Det er betimelig at vi informerer om situasjonen nå, sier kommuneoverlege og smittevernsleder i Stjørdal kommune, Leif Edvard Muruvik Vonen. Torsdag forklarte han formannskapet i Stjørdal om situasjonen angående Coronaviruset.

– Vi ser et stort mediatrykk, både nasjonalt og internasjonalt, og vi kan plutselig oppleve at problemstillinger rundt denne smitten treffer oss lokalt.

Saken fortsetter under lydklippet

Sprer seg

Coronaviruset, som først brøt ut på et dyremarked i byen Wuham, har allerede spredt seg til en rekke land og flere byer opererer nå med utreiseforbud, samtidig som store attraksjoner som Disneyland i Shang Hai er stengt for publikum. Onsdag fikk også Muruvik Vonen telefon fra politiet på Trondheim Lufthavn Værnes, der man ønsket en ekstra sjekk av en passasjer fra Kina.

Coronavirusfamilien

  • Rammer lunger og luftveier
  • Tidligere virus i denne kategorien har vært blant annet MErs og SARS
  • Viruset kan smitte fra dyr til mennesker
  • Epidemi kan oppstå dersom viruset muterer og begynner å smitte fra menneske til menneske og dersom menneskers immunforsvar er uforberedt
  • Antatt inkubasjonstid er 3 til 5 dager

Helsekrise?

– Det vi vet hittil er at antallet som smittes økes og at det samme gjelder antall døde, sier Muruvik Vonen og forteller videre at

Verdens helseorganisasjon kontinuerlig vurderer om det skal erklæres en internasjonal helsekrise, eller om man skal holde seg til å komme med anbefalinger.

– Arbeidet er i full gang med å samle inn data som går på å finne ut noe om fellestrekk blant de som blir smittet. Målet er å kartlegge hvor mange som blir syke, hvor syke friske mennesker blir og hvor syke mer utsatte grupper blir.

Ingen grunn til panikk

Muruvik Vonen understreker at det ikke er grunn til panikk.

– Det er snakk om et veldig lite antall smittede. Wuhan har syv millioner innbyggere og bare 500 smittet per nå så dette er et begrenset utbrudd. Men viruset sprer seg.

– Folk reiser. Og det er derfor man nå setter begrensninger på utreise fra Wuhan.

Nøkkelord

ANNONSE