Nea Radio

Korona:

– Kommunene er viktige for å holde økonomien i gang og sikre arbeidsplasser

Rune Aale-Hansen er administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF). Foto: Alex Asensi

Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) slutter opp om regjeringens tiltak, råd og oppfordringer for å bekjempe smitten og peker samtidig på behov for å opprettholde økonomisk aktivitet der det er mulig for å sikre arbeidsplasser.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Koronaepidemien fører til skyhøyt antall permitteringer og oppsigelser.

– NKF slutter opp om myndighetenes tiltak, råd og oppfordring til dugnad for å bekjempe smitten. Samtidig er vi opptatt av å bidra i den andre dugnaden som handler om å stimulere til økonomisk aktivitet for å sikre arbeidsplasser der det er mulig. Her gjør kommunene allerede en god del, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening – NKF.

Hele verden er i unntakstilstand som følge av koronapandemien. I Norge har tiltakene for å bekjempe smitten rammet store deler av næringslivet og ført til rekordhøyt antall permitteringer og oppsigelser. Norsk Kommunalteknisk Forening – NKF slutter opp om regjeringens tiltak, råd og oppfordringer for å bekjempe smitten, og peker samtidig på behov for å opprettholde økonomisk aktivitet der det er mulig – for å sikre arbeidsplasser.

– Dugnaden vi alle deltar i nå for å bekjempe smitten er viktig. Den andre siden av denne dugnaden blir også stadig viktigere; nemlig å bidra til å holde norsk økonomi i gang så langt det lar seg gjøre. Det handler kort og godt om å bidra til å opprettholde og, på sikt, reetablere arbeidsplasser, slik at alle de tusener som nå blir permittert eller oppsagt, så fort som mulig kommer tilbake i jobb, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i NKF: – I denne sammenheng er offentlige sektor og spesielt alle landets kommuner viktige drivkrefter for å opprettholde næringsaktivitet i små og store lokalsamfunn. Allerede rapporterer mange kommuner at de fremskynder planlagte rehabiliterings- og utbyggingsprosjekter. De fleste av oss forstår at 2020 sannsynligvis vil være et år som for de fleste i best fall gir nullvekst, men for mange et underskudd. Kommunene er beredt til å ta et større ansvar, men skal de klare det vil det være behov for ekstra tilskudd for å finansiere aktivitet som ikke er planlagt innenfor årets budsjettrammer.

Mye god lokal innsats i hele kommune-Norge

– For øvrig gjør ansatte i hele kommune-Norge en formidabel innsats, som er viktig i denne sammenheng. Byggesaksbehandlere jobber ufortrødent med å ferdigstille byggesøknader slik at byggeprosjekter kan komme i gang. Renholdsarbeidere jobber for fullt for å oppfylle strengere hygienekrav i formålsbygg. Prosjektledere jobber iherdig med å tilpasse byggeplasser til hygienekrav for å kunne fullføre pågående prosjekter; noe som strengt tatt ikke er veldig krevende for de som er rutinerte på å håndtere regler for helse, miljø og sikkerhet, sier NKF-direktøren: – Dette er bare en håndfull eksempler på innsatsen som nå gjøres. Samtidig innretter brannvesenet seg best mulig med flere på hjemmevakt for å unngå smittefare samtidig som beredskapen ivaretas. Og veisjefene passer på måkeberedskap i de delen av landet der det fortsatt er mye snø, for å sikre fremkommelighet blant annet for mat og medisiner.

Økonomiske utfordringer for kommunene

– Det er god grunn til å forvente inntektssvikt for kommunene som følge av redusert skatteinngang knyttet til permitteringer og oppsigelser, men det er nok for tidlig å si konkret hvor mye dette blir. Videre er det sannsynlig at flere byggeprosjekter blir dyrere som følge av svakere krone – noe som gjør at byggematerialer som importeres blir dyrere, påpeker Aale-Hansen: – I den krisen vi nå befinner oss i, er det viktig at kommune og stat tar sin del av samfunnsoppdraget og hjelper til med å bære byrden. Da skal vi tåle litt røde tall i kommuneregnskapene. Så kan det være man en tid fremover bør ha et mildere blikk på ROBEK-lista. NKF er glad for å kunne konstatere at kommune-Norge både fortsetter og framskynder byggeprosjekter, vedlikeholdsprosjekter og nyasfaltering av veier som del av det årlige vårvedlikeholdet – selvsagt hele tiden innenfor de hygienerammer helsemyndighetene setter. Vi vil og skal komme gjennom dette sammen. Og vi skal og må bidra til å få fart på økonomien igjen for å sikre flest mulig arbeidsplasser - både i dag og i tiden etter denne krisen.

(Pressemelding fra NKF)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...