Nea Radio

Smitteutbruddet:

– Religiøs anonymisering har ført til mistenkeliggjøring

Øker: Smittetallene øker på Tynset og i Nord-Østerdal. Temperaturen stiger også i sosiale medier. Foto: Geir Olav Slåen/NRK

Det koker i sosiale medier etter det omfattende utbruddet på Tynset og i Nord-Østerdal.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 21.05.2021 kl 07:31

"Smittespredning i Nord-Østerdal skyldes religiøse arrangement. Media er feige. Jeg vil vite hvilke tullinger som har stelt i stand denne situasjonen."

Det var statusoppdateringen på Facebook fra Olav Halvor Megård, leder for Pensjonistpartiet i Holtålen, da smittetallene på Tynset og i Nord-Østerdal eksploderte forrige helg.

Debatten som fulgte i Megårds eget kommentarfelt ble heftig.

– Ved nærmere ettertanke burde jeg vel ikke brukt utrykket "tullinger", sier Megård til Nea Radio.

– Men utover det står jeg for det jeg sa. Vi fikk vite gjennom Arbeidets Rett at smitten kom fra et religiøst miljø, og alle regler sier at en skal unngå å møtes i store folkemengder.

Han forteller at tanken på at enkelte religiøse grupper ignorerer føringene fra myndighetene gjorde ham opprørt.

– Vi er så nære på å få kontroll på viruset at jeg syntes det blir helt unødvendig å møtes på denne måten. Her må en vise ansvar, uansett hvilken religion en tilhører.

Hør intervjuet med Olav Halvor Megård i avspilleren under:

Uheldig anonymisering

Journalist i den kristne avisa Dagen, Øystein Lid, ytret seg også på Facebook.

"Hva er årsaken til at den religiøse sammenhengen må anonymiseres på Tynset og ikke på Sotra, Askøy og Øygarden" spurte Lid i gruppen Norske Journalister. I innlegget tagget han blant annet redaktør i Arbeidets Rett, Guri Jortveit.

Lid sier til Nea Radio at dette er et eksempel på hvor sterkt virkemiddel det kan være å anonymisere enkelte grupper og ikke andre.

Han innrømmer at han, i liket med mange, gikk ut fra at det dreide seg om en muslimsk feiring og at det var derfor gruppen ble anonymisert. Denne antakelsen viste seg å være feil og at det gjaldt en eritreisk-ortodoks markering.

– Når kristne menigheter rammes blir det ikke lagt lokk på. Dersom en skole eller barnehage blir karantenesatt, så er det ingen hemmelighet. Da blir det til at man tenker at det er en årsak til at dette holdes hemmelig og at noe er fryktelig galt.

Han mener at det kan være mange gode grunner for å anonymisere denne type informasjon når det gjelder enkelte grupper, for eksempel innvandrere.

– Men denne saken viser at her skal man gjøre en grundig vurdering. Anonymisering i dette tilfellet har ført til mistenksomhet og utrykk for holdninger vi helst ikke vil se.

Lid forklarer at journalistene i Dagen bruker mye tid på å moderere kommentarene på sine digitale plattformer, og at avisa ikke tolererer hatinnhold, uansett hvilke grupper det rettes mot. Privatpersoner modererer ikke nødvendigvis sine kommentarfelt i sosiale medier og det som kommer fram kan fort bli ugreit.

– Derfor ønsker jeg fremdeles å vite hvilke grunnlag Arbeidets Rett fatter sine beslutninger på i en sak som denne.

Kommunens pressemelding

Eirik Røe er journalist i Arbeidets Rett og uttaler til Nea Radio at avisa har forholdt seg til kommunens pressemelding og til pressekonferanser når de har tatt avgjørelsen om å ikke oppgi hvilken religiøs gruppering det dreide seg om.

– Så lenge ikke kommunen oppgir hvilket miljø det er snakk om, så oppgir heller ikke vi det. Når det gjelder denne saken, så hadde vi heller ikke kunnskap om hvilken religiøs gruppering som var rammet. I tillegg forholder vi oss til Vær Varsom-plakaten og tar fortløpende presseetiske beslutninger når vi publiserer journalistisk innhold, sier Røe.

Kristne, troskyldige gubber

Olav Halvor Megård understreker at Facebook-oppdateringen ikke var ment som et uttrykk for rasistiske holdninger.

– Vi har eksempler på troskyldige, gråhårede, kristne gubber på gitar som har forårsaket smitteutbrudd, så denne kommentaren var ikke myntet på en bestemt religiøs gruppe. Det jeg vil sette søkelys på, det er at en må vente med å møtes i religiøse sammenhenger nå når vi er så nære målet, sier politikeren.

– Selv om det hevdes at smittevernsregler har blitt fulgt, så konstaterer jeg at utbruddet har oppstått. Det skjer ikke av seg selv.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...