Nea Radio

Klimatiltak, ordførerlønn og barnetrygd henger sammen

Smålig: Statsbudsjettet øker forskjellene, mener Morten Harper, kommunestyrerepresentant for Stjørdal SV. Foto: Stjørdal SV

– For meg henger miljøvern og kampen mot økende forskjeller i samfunnet nært sammen. Det handler om rettferdighet, sier Stjørdal SVs førstekandidat, Morten Harper, i et debattinnlegg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Skoleungdom som demonstrerer for tiltak mot klimakrisen er en stor inspirasjon, og nylig viste en meningsmåling at folk i Trøndelag ønsker en mer radikal klimapolitikk. SV har denne politikken, og vi vil stille konkrete krav etter valget. Vi vil ha en politikk som faktisk kutter utslipp, og som er sosialt rettferdig. De med mye penger skal ikke kunne kjøpe seg fri fra miljøtiltak.

Klimakrise og tap av naturmangfold krever lokal handling. Stjørdal SV vil innføre et klimabudsjett som setter forpliktende utslippsmål for kommunen. Vi må budsjettere med klimautslipp som vi budsjetterer med penger, og i alle saker må vi vurdere hvordan klimaet påvirkes. Det er rettferdighet overfor kommende generasjoner.

Miljøtiltak som virker
Så må vi iverksette konkrete tiltak. Vi skal installere solceller på rådhustaket og utnytte solenergien på flest mulig skoler, barnehager og andre kommunale bygg. Vi vil erstatte fossile maskiner i kommunen med nullutslippskjøretøy. Nye kommunale bygg skal være plusshus, det vil si at de leverer mer energi enn de selv forbruker. Vi skal satse på bedre lokalbuss, med gratis buss til barn og unge i Stjørdal, og få fortgang i utbygging av sykkelveier, slik at flere går, sykler og reiser kollektivt.

SV vil utvikle Stjørdal med respekt for de viktige naturverdiene vi har. Langøra og det gamle elveleiet skal bevares som naturområde. Vi vil styrke tiltakene for artsmangfold i kommunen, med en handlingsplan for insektene som har så stor betydning både for natur og matproduksjon. Og begrense kantslåtten langs veiene, som mange er oppgitt over.

Klimakrisen fører til store endringer i vær og nedbørsmønstre, og vi ser tegnene allerede. Derfor må vi få bedre oversikt over konsekvenser for drikkevann, håndtering av overvann, flom, ras og havnivåstigning. Noen steder kan grunnforholdene være ekstra sårbare for ekstremnedbør, og økt kartlegging av fare for ras må prioriteres.

Ordføreren øker ulikhetene
Framtidssamfunnet må bygges slik at alle inkluderes. Miljøavgifter kan koste dyrt for de som har lav inntekt, og vi trenger en velferdspolitikk som utjevner forskjellene. Derfor er det en sammenheng mellom klimatiltak og barnetrygd.

Ulikheten i Stjørdal øker. Lønnsforskjellen mellom «toppen» og de fleste ansatte i Stjørdal kommune er stor og økende. Ordfører Ivar Vigdenes har en årlig godtgjørelse på kr 1 013 000. I februar 2015 var beløpet kr 916 800. Siden den gang har altså ordførerlønna økt med nærmere 100 000 kr. Dette står i skarp kontrast til de vanlig ansatte i kommunen: En fagarbeider med 10 års ansiennitet tjener 420 000. En ufaglært har startlønn på 301 500. Siden 2015 har en ufaglært hatt kr 26 800 i lønnsøkning, og for fagarbeideren med 10 års ansiennitet er økningen kr 38 100. Inntektsforskjellen mellom ordføreren og vanlig ansatte i kommunen har altså økt kraftig. Dette er en situasjon og utvikling jeg ikke ønsker.

Miljø skal telle mest og de som har minst skal komme først
Mange barn i Stjørdal vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt. I 2013 gjaldt det 344 barn (7 %). Nå er det 411 barn (8,5%). Det høye antallet og økningen bekymrer meg.

SV har hele tiden kjempet for høyere barnetrygd for alle, og at de som tjener minst skal betale mindre skatt. Da må vi også få en slutt på at Stjørdal avkorter sosialhjelpen mot barnetrygden. Dagens kuttsystem betyr at barnetrygden ikke kommer fram til de ungene som trenger den mest.

Det er på tide at miljø teller mest – og at vi setter de som har minst først. Så får de som har mye, bidra litt mer. Godt valg.

Morten Harper
Førstekandidat Stjørdal SV

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...