Nea Radio

Kommunestyret i Malvik:

Nå skal klimakonsekvenser inn i alle saksframlegg

Peer Gynt: "Ja, tenke det; ønske det; ville det med; men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke!" Rakel Skåslette Trondal (SV) tydde til Ibsen for å si hva hun mente om flertallets holdning til klimaregnskapet i Malvik. Foto: Anne Gundersen

Klimakonsekvenser skal belyses på lik linje med økonomiske konsekvenser,

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Malvik kommune bestilte klimaregnskap i 2018. Dette inneholdt statistikk fra 2017 for både direkte og indirekte klimagassutslipp, framskriving av utslipp og anbefalinger om på hvilke områder man bør sette i verk tiltak.

Klimaregnskapet tas til orientering, sto det i rådmannens innstilling til kommunestyret. Dette ble enstemmig vedtatt i formannskapet, men i førstnevnte organ oppsto det en debatt.

– Vi må ta innover oss at vi har vedtatt å bygge den nye veien, sa Arbeiderpartiets Kristin Nybrodahl som deretter ytret ønske om et temamøte for hvordan en skal forstå et klimaregnskap. Hun siterte deretter Bernt Ole Ravlum på at "klimaregnskap har kommet for å bli".

– Når han som bor aller lengst inne i Mostadmarka har skjønt det, så må jammen vi også få det til, spøkte Nybrodahl fra talerstolen.

Ta kumøkka

FrPs Terje Hansen mente at man kunne komme langt med å sende gjødsel fra husdyr til behandling for å få metanfri gjødsel tilbake.

– Vi vet at metangass er 20 ganger verre enn Co2. Dette er noe vi kan gjøre som strakstiltak, og som får uttelling på klimaregnskapet raskt.

Godt men ikke godt nok

Det var enighet om at Malvik er på rett vei når det gjelder å få ned utslipp, selv om det også ble understreket at det er langt igjen. MDGs Heidi Brøseth fremmet tilleggsforslag som handlet om å gå mer detaljert til verks når klimaregnskap skal utarbeides.

Forslagene lød at kommunen innfører budsjettering på klimagassutslipp i henhold til sentral veileder og innfører det innen 3. kvartal neste år. I tillegg ønsket MDG at budsjettet skal inkludere all virksomhet i kommunen.

Peer Gynt

Rakel Trondal (SV) så til Henrik Ibsen da hun entret talerstolen.

– Ja, tenke det; ønske det; ville det med; men gjøre det! Nei, det skjønner jeg ikke, sa Trondal og refererte med det til Peer Gynt. Hun siktet til Arbeiderpartiet og Senterpartiet, hvorav sistnevntes May Britt Kjelsaas foreslo at det skulle utarbeides to klimaregnskap, et med og ett uten utslipp fra E6. Dette syntes ikke Trondal noe om.

– Klimakrisa rammer globalt. Det er ikke et lokalt anliggende. Her i Malvik vil vi ha ned utslippene, men vi vil samtidig sette opp bomtakstene for El-biler, nevnte hun som eksempel.

– Det snakkes fromt, men det skjer lite.

Konsekvensene skal fram

Det måtte et gruppemøte til for å få klarhet i saken og det medførte et nytt tilleggsforslag, denne gang fra AP, SP og Høyre. Kommunestyret vedtar at klimamessige konsekvenser skal belyses i saksframlegget, på samme måte som økonomiske konsekvenser, var ordlyden.

– Utover det jobber vi jevnt og trutt, sa sa Ketil Sivertsen (SP). Dette forslaget ble vedtatt mot en stemme fra FrP. MDGs forslag falt mot seks stemmer fra MDG, SV, Rødt og Venstre.

Og til slutt ble rådmannens innstilling vedtatt; Klimaregnskapet tas til orientering i Malvik.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...