Nea Radio

Klimakrisen krever ekstraordinær innsats på lokalt nivå

Gro Mari Hanem Engen er Selbu SVs ordførerkandidat i Selbu. Foto: Andreas Reitan

Selbu SV fremmer i en interpellasjon forslag om at Selbu kommune skal erklære klimakrise.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Den 1. mai i år erklærte Storbritannia at verden er inne i en klimakrise. Det skjedde etter at myndighetene i Wales og Skottland og lokale myndigheter hadde gjort det samme.
Dette har nå blitt en stor internasjonal kampanje, etter at det starta i små byer og kommuner. Trøndelag fylkeskommune erklærte klimakrise på fylkestingsmøtet 13. juni. Det er i nærmiljøer vi tydeligst ser konsekvensene av klimaendringene. Derfor krever dette handlekraft også på lokalt plan.
Det er godt dokumentert at klimaendringene har omfattende konsekvenser for økosystemer, økonomi, folkehelse og velferd. Samtidig forteller FNs naturpanel at 1 av 8 arter på jorda står i fare for å bli utrydda. Det er derfor behov for en helt ekstraordinær innsats over de neste årene for å komme oss ut av den situasjonen vi er i nå.
Vi kommer ikke unna at de vanene vi har i dag som negativt påvirker klima og miljø har vært opparbeida over lang tid, og vi må forvente at det tar noe tid å snu det hele. For å klare å omstille oss må derfor hele samfunnet arbeide systematisk, og på flere områder samtidig.
SV vil på grunnlag av dette fremme forslag om at Selbu kommune erkjenner at klimakrisen og naturødeleggelsene krever en ekstraordinær og planlagt innsats på lokalt nivå.

Spørsmål til ordfører: Er ordfører enig i at Selbu kommune har et ansvar for å arbeide planmessig og målretta for å hindre ytterligere klimaendringer og tap av biomangfold?

Forslag til vedtak:
1. Kommunestyret erkjenner at klimakrisen krever ekstraordinær, rask og felles innsats for å bremse den alvorlige utviklinga. Selbu kommune har et lokalt ansvar for å verne om naturen og hindre ytterligere klimaendringer. Kommunen må jobbe målretta for å hindre tap av artsmangfold, og ta vare på skog og vassdrag.
2. Arbeidet med ny klima - og energiplan må komme i gang i løpet av 2019. Planen må inneholde konkrete tiltak og målsettinger for klimaet og bevaring av artsmangfold og natur i kommunen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...