Nea Radio

Klimaendringer på menyen

JORDVERN: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad kom med en klar oppfordring om at politikerne må prioritere jordvern. Jordvern er også viktig i klimasammenheng. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

Fylkesmannen i Trøndelag og Midt-Norsk Landbruksråd arrangerte lunsj med faglig tilbehør for alle listetoppene i kommunene i Trøndelag og listetoppene i fylkestinget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

65 trønderske politikere var tilstede under møtet fredag formiddag. Hensikten var å få en dialog rundt grønt skifte, bærekraft og klima. Med seg hadde de også landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Tema for dagen var klima som preger de politiske samtalene og samfunnsplanlegging også her i Trøndelag. Det var også viktig å vise de lokale politikerne at landbruksnæringen har en sterk politisk styring, og er pålagt å gjøre tiltak med utgangspunkt i politiske føringer.

Landbruks – og matminister oppfordret politikerne til å legge til rette for landbruket i egne kommuner, men også å stille krav.

Jordvern

- Landbruket er største fastlandsnæring i Norge som skaper arbeidsplasser og bygger samfunn. Så ta hensyn til jordvernet i egen kommune og planlegg godt, oppfordret Landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Politikerne fikk også flere gode faglige innspill fra landbruksnæringen og fagfolk som jobber for å gjøre landbruket i Trøndelag mer bærekraftig. Blant annet fikk de en biologitime der både fotosyntesen og Co2 ekvivalenter stod på timeplanen. Alt for å illustrere hva som er en del av klimaregnskapet.

Ny klimaavtale

Nylig ble det inngått en klimaavtale mellom regjeringen og næringa representert ved faglagene. Det innebærer blant annet å redusere samlet klimautslipp og øke opptak av karbon i jord, beiter og skog. Jon Olav Veie hos Fylkesmannen i Trøndelag orienterte om den nye avtalen og virkemidler og tiltak i «klimalandbruket».

- Avtalen er ambisiøs når det gjelder utslippskutt. Men vi har stort potensiale i økt lagring av karbon og gjennom energiproduksjon. Eksempler er solceller på tak, økt lagring gjennom økt tilvekst i skogen og produksjon av biogass, forteller seksjonsleder Jon Olav Veie hos Fylkesmannen i Trøndelag. Men vi ser at vi må ha med oss både næring og politikerne for at vi skal kunne lykkes med dette arbeidet, sier han.

Fylkesmannen i Trøndelag ser også at både jordbruk- og skogbrukssektoren må ta grep og tilpasse seg klimaendringene vi ser lokalt og globalt.

Trøndelag er et stort landbruksfylke. Næringa i fylket står for ca 20 prosent av all jordbruksproduksjon og omlag ti prosent av all skogavvirkning i Norge. Det er derfor viktig at næringen ser at den er en del av løsningen for å nå klimamålene.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...