Nea Radio

Nea Radio

Klart for en ny vandring i Falkbergets rike

For sjette år på rad er Lasse Kolsrud kunstnerisk leder for forestillingene ute på Christianus Sextus. Foto: Marit Langseth

I begynnelsen av august er det duket for ei ny oppsetning ute på gruva Christianus Sextus på Røros, og i år har svenskene inntatt scenen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– Årets oppsetning heter Karolinerne återvender, og tar hovedsakelig for seg første del av Christianus sextus-triologien, sier kunstnerisk leder, Lasse Kolsrud.

Dette er sjette året det settes opp en Falkberget-forestilling på Christianus Sextus.

– I forbindelse med 300-årsmarkeringen av dødsmarsjen er det ganske interessant at Johan Falkberget skrev en del om disse karolinerne, som fire år etter at de gikk den forferdelige dødsmarsjen og overlevde, kom tilbake til Røros for å søke arbeid, sier Kolsrud.

Svensk middelalder-boyband

Hvert år er det et nytt tema for forestillingen, et nytt manus og nye artister.

– Christianus Sextus er et stort verk og forfatterskapet til Johan Falkberget er stort, så allerede det første året fant vi ut at i stedet for å gjenta samme manus, så skulle vi lage noe nytt hvert år. Det er spennende og givende, og publikum får en helt unik opplevelse.

I år har han fått med seg en del svensker.

– I og med at det er et slags svensk tema, så har vi valgt å ta med et hovedsakelig svensk lag. Jeg er veldig glad for å få med Samuel Fröler, som er en kjent, svensk skuespiller, for mange kjent som skjærgårdsdoktoren, forteller Kolsrud og fortsetter:

– I tillegg har vi en litt rar og morsom gjeng som heter Patrask, som kaller seg selv for verdens mest sjarmerende middelalder-boyband. Det er en gjeng med musikere fra Falun, som spiller all mulig slags musikk.

– En totalpakke som er helt unik

Forestillingene i år settes opp 4. og 5. august.

– Hva kan folk forvente seg hvis de tar turen?

– Vi har kalt dette for en vandring inn i Johan Falkbergets rike, og det er det bokstavlig talt, i og med at for å komme dit, må man kjøre opp til Kongens gruve og rusle inn i det landskapet som han ofte beskrev i bøkene sine, og sette seg oppe ved ruinene av Christianus Sextus-gruvene, hvor han selv jobbet, forteller Kolsrud og fortsetter:

– Og da, mens denne historien blir fortalt med musikk og tekst, så danner man sin egen film og ser utover landskapet. Det blir en totalpakke som er helt unik.

Hør Lasse Kolsrud fortelle mer her:

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur Vis flere

Godbitene står i kø

Godbitene står i kø

Det bugner av publikumsopplevelser i kulturhuset Kimen i Stjørdal framover.

Minnes Ronja med konsert

Minnes Ronja med konsert

For to år siden tok Ronja Antonie Silderen fra Selbu sitt eget liv. Nå feires hennes liv med en minnekonsert.

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Kaffegjesten: Trond Hoseth

Etter Ingrid Aunes plutselige bortgang, måtte Arbeiderpartiet i Malvik finne en ny ordførerkandidat før valget. Han er kaffegjest i Nea Radio denne uka.

Bjørnis inntar lesekroken

Bjørnis inntar lesekroken

Brannvesenet og Brannvernforeningens maskot Bjørnis er frontfigur i tre nye barnebøker som utgis på Aschehoug Forlag i høst. Bøkene lar barn og foreldre lære mer om brannsikkerhet, brannkonstabelyrket og livet på brannstasjonen.

Barofestival i vekst

Barofestival i vekst

Årets Barofestival fikk flere campere på besøk i år enn de to foregående årene. Hele 52 campingvogner og bobiler var godt innlosjert i Flora, og til sammen var det nesten 500 festivalgjengere på besøk i løpet av helgen.

Duredag i Dantown

Duredag i Dantown

Dan Folde inviterer til i sin egen amerikanskinspirerte landsby på Glåmos.

Siste nytt i Røros/Holtålen Vis flere

Ulykke på fv30

Ulykke på fv30

En bil har kjørt inn i en bergvegg, fører er ute av bilen.

Rød-grønt i Tydal

Rød-grønt i Tydal

Etter kommunevalgdebatten i Tydal kan vi i det minste slå fast at det blir rød-grønt flertall i det nye kommunestyret (!).

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

Trøndelag stemmer: Se debatten fra Røros her

- SV beskytter urørt natur   

- SV beskytter urørt natur   

- En stemme til SV er en stemme for framtid - ikke forurensing, skriver ordførerkandidat for Røros SV, Christian Elgaaen. 

- Holtålen AP sier nei til bompenger

- Holtålen AP sier nei til bompenger

- Holtålen AP sier nei til bompengefinansiert utbedring av FV30 mellom Støren og Røros, skriver ordførerkandidat for Holtålen Ap, Dag Knudsen.

Stadig flere eldre i Røros

Stadig flere eldre i Røros

Lillegull og Per Ludvig valgte Røros på grunn av roen og freden

Siste med #KulturVis flere

Minnes Ronja med konsert

Minnes Ronja med konsert

For to år siden tok Ronja Antonie Silderen fra Selbu sitt eget liv. Nå feires hennes liv med en minnekonsert.

Samisk kulturminnevandring

Samisk kulturminnevandring

Eldste daterte funnplasser i Skarddøra stammer fra Vikingtiden.

Duredag i Dantown

Duredag i Dantown

Dan Folde inviterer til i sin egen amerikanskinspirerte landsby på Glåmos.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...