Nea Radio

KS-lederen:

Klare formuleringer om kompensasjon til kommunene må komme nå

Ole Hermann Sveian er leder for KS Trøndelag. Foto: KS Trøndelag

Torsdag denne uken gjennomførte KS Trøndelag Teams-møte for ordførerne i Trøndelag. Det var meget godt oppmøte, av 38 kommuner og fylkeskommunen, var godt over 30 representert i møtet, skriver KS-leder i Trøndelag, Ole Herman Sveian, i en pressemelding.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2020 kl 16:04

Etter at gårsdagens krisepakker ble framlagt uten klare formuleringer om kompensasjon til kommunene, ser vi det nødvendig å overbringe en samstemt bekymring fra Trønderske kommuner som kom fram i ordførermøtet.

Uttalelser fra samtlige partier som er representert på stortinget, næringsliv og befolkningen, tyder på at alle forventer at kommunene stiller opp og bidrar både under krisen, og ikke minst er en kraftfull del av løsningen etterpå. Dette er også kommunens klare ambisjon og ønske.

Vi er i en situasjon hvor skatteinntektene vil falle dramatisk, betaling for barnehage og SFO ikke skal innkreves, sosialhjelpsutgiftene øker og utgiftene til helsetiltak i forbindelse med pandemien eskalerer. Situasjonen vi er oppe i medfører også veldig mange usikkerhetsmomenter rundt øvrige økonomiske forhold for kommunene. Alt fra tilgangen på kapital og likviditet, til økte pensjonskostnader som følge av dårligere avkastningen i pensjonskassene, er forhold som nå skaper bekymring i Trøndelags-kommunene.

I forrige krisepakke er det gjort følgende anmodningsvedtak: "Kompensering av kommuner og fylkeskommuner for urimelige virkninger av skattesvikt, inntektsbortfall og merutgifter". Stortingets intensjon med dette vedtaket var nok bra. Ute i kommunene oppfattes dette imidlertid som en usikker og svak formulering, jfr. Begrepet "urimelig"

Slik vi forstår situasjonen, blir det uttalt fra regjeringen at avklaringen rundt kompensasjonen til kommunene for tapte inntekter og merkostnader skal komme i revidert nasjonalbudsjett som legges fram i mai. Vi i KS Trøndelag er enige i at dette kan være den naturlige anledning å komme med konkretisering av både beløp, bevilgninger og innhold. Det er imidlertid tvingende nødvendig at det kommer klarere og tydelige formuleringer allerede nå, for å etablere en sikkerhet for at staten faktisk kompenserer både tapte inntekter, og økte kostnader fullt ut for kommunene og fylkeskommunen. Hvis ikke så skjer frykter KS Trøndelag at kommunene ikke i likestor grad vil bidra motsyklisk som en del av samfunnsdugnaden i den krisen vi nå er inne i, men rette fokus mot intern styring og budsjettbalanse

I kommunene er det dessverre alltid en sunn skepsis til om staten fult ut stiller opp, historisk har ikke alle udelt positive erfaringer i den retning.

Mangelen på klare formuleringer i stortingsvedtak rundt at man trygger kommuneøkonomien gjør hele situasjonen veldig usikker, og det vil ganske raskt bidra til at kommunene setter bremsene på. En situasjon hvor kommunene må "legge seg bakpå" vil trolig bidra til en kraftig forverring av situasjonen, med økt arbeidsledighet, permitteringer og konkurser som resultat.

Uten klare avklaringer fra stortinget blir fremtidsbildet for kommunene for usikkert og det er stor fare for at samfunnet ikke får det bidraget fra kommunene som er helt nødvendig i denne prekære situasjonen.

De trønderske kommunene gjør et fantastisk arbeid på alle sine tjenesteområder midt i denne krisen. De er også beredt til, og har et stort ønske om, å bidra til å holde hjulene i gang under krisen. Det er viktig for at samfunnsstrukturene etableres og normaliseres så raskt som mulig etter at denne unntakstilstanden er over.

Derfor er det nå viktig at stortinget bidrar til å skape den tryggheten som setter kommunene i stand til å bidra til vekst og utvikling i etterkant av krisen.

Vi håper dere formidler dette budskapet internt i deres respektive partier slik at det også når fram til medlemmene av finanskomiteen.

Lykke til videre med et viktig arbeid for oss som bor i Norge nå!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...