Nea Radio

Kjørte på fredet område

Tunge kjøretøy kjørte på verneverdig område i Røros kommune fredag. Dette er et illustrasjonsbilde, og kjøretøyene på bildet var ikke involvert i hendelsen. Foto: Berit Kleven

En kartfeil førte til at militære kjøretøy kjørte på fredet område ved Storwartz fredag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 30.10.2018 kl 21:02

– Det ser ut til at det er minimalt med skader. Det er snakk om små skader på marka, så det har gått riktig så bra. Men vi var bekymret ei stund, da vi så hvor tungt materiell som var der, forteller museumsdirektør ved Rørosmuseet, Odd Sletten.

Fredag oppdaget de at på det ble kjørt med militære kjøretøy på fredet område ved Storwartz i Røros kommune under Trident Juncture. Ifølge NRK var det norske og svenske soldater i kjøretøyene.

Årsaken var en kartfeil.

– De fredede områdene som burde være markert med rødt på kartene, i den betydning at det ikke skulle vært aktivitet der i det hele tatt, hadde ikke fått den markeringen. De var markert med rosa, slik som resten av verdensarv-området. Det gjelder et stort område, inkludert Røros lufthavn, og der er det annet type vern.

Sletten synes dette er bekymringsverdig.

– Det er klart man blir bekymret når den type glipper skjer, når man vet hvor grundig øvelsen er planlagt. Forsvaret har sagt at de skal ta lærdom av dette, så man får bare håpe det går bedre neste gang, sier han og legger til:

– Jeg må også si at Forsvaret responderte veldig raskt da vi oppdaget feilen. De kastet seg rundt og hjalp til både med å få tømt området i løpet av et døgn, og de markerte med fysiske skilt både i Storwartz-området, og ved Malmplassen og Slagghaugene, hvor vi hadde samme problemstilling.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...