Nea Radio

Amfetaminrus:

Kjøring i amfetaminrus kan få samme straffeutmåling som for alkohol

Illustrasjonsfoto Foto: Hroar Wold Nordhaug

Ruspåvirket kjøring er en av hovedårsakene til alvorlige trafikkulykker i Norge. Nå vil regjeringa ha faste grenser for straffeutmåling tilsvarende 0,5 og 1,2 promille også for amfetaminer.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- I mange år har amfetaminer vært blant de stoffene som er påvist i høyest forekomst blant bilførere som er mistenkt for ruspåvirket kjøring, og stoffet som er påvist hos rekke bilførere som har vært involvert i trafikkulykker. Derfor ønsker vi nå faste grenser for straffeutmåling tilsvarende 0,5 og 1,2 promille for amfetaminer, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i ei pressemelding.

Ny straffeutmåling

På oppdrag fra Samferdselsdepartementet har ei referansegruppe ledet av Oslo Universitetssykehus, med deltagere fra blant annet landets fremtredende spesialister i klinisk farmakologi, utarbeidet rapporten «Revidering av forskrift om faste grenser for påvirkning av andre berusende eller bedøvende middel enn alkohol m.m.». I denne rapporten foreslås det blant annet straffeutmålingsgrenser tilsvarende 0,5 og 1,2 promille for amfetaminer.

Samferdselsdepartementet støtter referansegruppas vurderinger og konklusjoner og sender nå et forslag om endringer i forskrift om faste grenser på høring. Høringsfristen er 30. september 2021.

Amfetaminbruk likestilles med alkohol

- Når vi vet at flere av de som er involvert i trafikkulykker har vært påvirket av amfetamin, og at dette er et økende problem, synes jeg det er på høy tid å likestille amfetaminbruk med alkohol, og sette faste straffeutmålingsgrenser også for dette rusmiddelet. Innføringen av faste grenser vil kunne øke trafikksikkerheten, bidra til likebehandling og til effektivisering i rettsbehandlingen, sier samferdselsministeren i pressemeldinga.

HØRING: Samferdselsminister Knut Arild Hareide sender straffeutmåling for kjøring i amfetaminrus ut på høring. Foto: Torbjørn Tandberg

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...