ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Realiserte drømmen:

Kjøpte gård og startet hundeoppdrett

Foto: Anette Fossmo

Kjøpet av drømmegården er ikke et oppussingsprosjekt men en livstil, forteller Torgunn Haug.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

I over 40 år drømte Torgunn Haug om å kjøpe seg en gård og starte oppdrett på hundrerasen Airedale terrier. For noen år siden dukket den perfekte gården opp ved Røkkesaunet på Skatval og drømmen om Casemi kennel kunne endelig bli en realitet. I dag er hun leder for rasegruppen Airedale terrier i Norge og hundene har vunnet flere priser.

Hun forteller at hun har hatt et ønske om å bosette seg på gård siden hun var en ung pike og kjærlighetene for dyr har alltid vært tilstedeværende. Som liten ble både det ene og det andre dyret invitert hjem av Haug – fra hvite mus til undulater.

- Vi hadde vært rundt en del og sett på gårder som var til salgs, men vi hadde ikke funnet noe som vi hadde noe særlig lyst på egentlig. Så kom dette til salgs for rundt to og et halvt år siden og jeg hadde kjennskap til området fordi vi hadde hatt hest på nabogården i flere år. Så da sa jeg at vi måtte dra å se på det, forteller Torgunn Haug.

Hun forteller at salgsprosessen var litt vanskelig og at gården egentlig aldri kom ut på salg. Men etter litt tid ble gården endelig deres:

- Da hadde vi kjøpt oss en sliten gård som vi har brukt fryktelig mye tid og fryktelig mye penger på å få satt i stand. Vi holder fremdeles på og vi skal fortsette i flere år å sette i stand, men det er drømmen og vi er to om det. Vi har det fint, forklarer hun.

- Så ble også drømmen min om hundeoppdrett satt i verk. For vi må ha god plass når vi skal drive med dyr – og dyr har det ballet seg godt på med etter hvert, fortsetter hun.

Hør hele intervjuet med Torgunn Haug her:

Vunnet en rekke priser

Den nå realiserte drømmen om hundeoppdrett har fått navnet Casemi hvor fem glade og sprettende Airedale terrier har flyttet inn. Og som Haug poengterer har de god plass å bevege seg på med stort utendørs området og eget rom både i huset og i fjøset.

- Jeg har jo hatt slike hunder i 16 år. Så kom jeg på etter hvert at det kanskje hadde vært gøy å begynne så smått med oppdrett, fordi det er en rase det begynner å bli veldig få av. Jeg synes det er fine og er veldig glad i rasen, sier Haug.

- Så kjøpte jeg ei tispe for fire år side av en oppdretter jeg hadde kjøpt tre hunder av fra før, så jeg var godt kjent med henne. Hun heter Suzi og har hatt to kull, i tillegg kjøpte jeg en hanhund fra Danmark som hadde interessant farslinje. Så jeg har gransket litt, smiler hun.

Hun forteller videre at hun har kjøpt en tispe fra Sverige hvor hun også var ute etter farslinjene. I tillegg har de beholdt to av valpene selv. Hundene deltar på en del utstillinger og er godt oppdratt, noe som har ført til mye god kritikk og en rekke priser.

- De gjør det bra. Suzi ble jo norsk utstillings-champion når hun var to år. Hun er veldig gøy å trene med, så hun har jeg trenet mye lydighet og rallylydighet med. Så går jeg jo spor på åkeren med dem, så det er ikke bare showshine det går i altså. Men hun har hatt to valpekull nå så hun er jo litt ute av drift, opplyser hun.

- Men Louis, han som er dansk, har fått veldig mye gode tilbakemeldinger på show. Han ble «best in show Jr» når han var et år og da var det over 1000 hunder med, og 130 av de var junior. Så ble han «Best in show» nummer 4 totalt av 1000 hunder. Den utmerkelsen er jeg veldig stolt av, legger hun til.

- Ellers ble han jo norsk utstillings-champion forrige helg på Oppdal og det er jeg veldig fornøyd med, så vant han også rasespesial i august. Så da ble han beste Airedale terrier i Norge i tillegg til prisen «beste trimmede hund». Og det går jo på meg, så det er jeg veldig fornøyd med. Den har Suzi vunnet også, forteller hun videre.

Louis og Suzi er lydige å stiller gjerne opp som modeller for kamerat. Lengre bak ser vi et utvalg av gårdens rike dyreliv med både geiteflokk og hester. Foto: Anette Fossmo

Godt bevart hemmelighet

Det ligger mye jobb bak å drive med oppdrett av hund, blant annet en del pelsstell. Skal de være klare til å delta på show må man være forberedt på å legge ned noe timer på stell av pelsen. Hjemme i låven har hundene fått sin helt egen hundefrisørsalong.

- Ja, vi har frisørsalong. Det hadde vi på Stokkmoen også når vi bodde der. Vi hadde laget et rom i vaskekjelleren hvor også min eldste datter Marte hadde en liten hundesalong, den het Martes hundesalong. Hun hadde mange kunder og tjente penger til sminke, bagetter og Bigbite. Så det var kjempestas, forteller Haug.

- Jeg trenger jo også ganske god plass til å holde på med mine hunder her, så vi har en liten hundesalong som heter Casemi hundesalong. Der er det en liten eksklusiv kundemasse og er egentlig en ganske godt bevart hemmelighet. Men både jeg og datteren min på 15 tar imot litt kunder. Jeg har fått ordnet med en bra plass i fjøset som jeg er veldig fornøyd med, avslører hun.

Herman hane og dyrene på Røkkesaunet

Som nevn tidligere har ikke Torgunn Haug bare en forkjærlighet for hunder, men dyr generelt. Det blir understreket når man kjører opp til den idylliske gården på Skatval hvor man blir møtt av en velkomstkomite av flere dyr.

På låvebroen står geitene og overser hva det er som skjer mens høns tripper fornøyd over hele gårdsplassen og hestene leker seg på jordet. I tillegg hopper to «ville» kaniner rundt – de beveger seg fritt rundt om gården.

- Når vi kjøpte var det veldig gjengrodd. Som mange andre steder har det etter hvert blitt veldig lite beitedyr. Så da tenkte jeg at geiter må vi ha, jeg har alltid tenkt at det har vært tøffe dyr, så vi kjøpte vi oss geiter fra Anna Kjeldstad i Sona. Så de har gått rundt her å ryddet og ordnet. De har gjort en kjempejobb i samarbeid med pappa, selvfølgelig. Som har gått rundt med motorsagen og sagt ned tusenvis av trær, ler hun.

- Så har vi hatt hest i veldig mange år som vi endelig fikk flyttet hjem. Han har en hestekompis fra Selbu gående rundt med seg. Også har vi et par kaniner som også ville være fri som fuglen i likhet med resten av dyrene på gården. Det har også etter hvert blitt en høneflokk med Herman hane, de tupper rundt på tunet og ordner i blomsterbedet. Det er et rikt dyreliv.

Dronningen på haugen. Når sjefshøna ikke tupper rundt på tunet, følger hun med på og oppdrar de ande i hønseflokken. Foto: Anette Fossmo

Gammel eiendom med mye historie

Eiendommen de har flyttet inn i har en lang historie og strekker seg helt til bake til slutten av 1700-tallet. Lengre tilbake i tid sto gården i seg selv på en helt annen plass enn husene som står på tunet i dag. Dagens hus ble bygget i på 50-tallet, men bærer preg av eiendommens lange historie:

- Gården er fra 1780 og er delt av fra et annet hovedbruk utpå Røkke, på den tiden sto husene litt lengre opp enn de som står her i dag. Det ble veldig tydelig da vi begynte å restaurere og pusse opp, det er jo gjenbruk på gjenbruk. Vi ser jo døren i fjøset, de er jo ikke fra 1952 når fjøset og huset vi bor i ble bygget, forklarer Haug.

- Det er klart at her har det blitt brukt trær. Man ser at det er så vidt barket også har det blitt brukt som bærematerialet. Så det er veldig morsomt å se på låven, all den gjenbruken av planker. Det er sikkert den tredje låven som står her og alt er brukt omtrent på nytt igjen, røper hun.

- Også er det en smie som står nedenfor gården. Som først ble brukt som smie og senere bilverksted i mange, mange år. Jeg tror omtrent hele Skatval har vært her og reparert bil. Den er det mannen min som har tinget på seg og totalrenovert. Han bruker det som sitt eget lille verksted hvor han mekker motorsykkel og reparerer mustangen min. Det har blitt et nett lite hus, så husene blir tatt vare i på i alle fall, avslutter hun.

Nøkkelord

ANNONSE