ANNONSE
Annonse

Kildesorterer på hytta

GODT FORNØYD: Direktør hos Innherred Renovasjon, Geir Tore Leira, er godt fornøyd med hyttefolkets sorteringskunnskaper. Her ved returpunkt langs Vulusjøvegen i Levanger. Foto: Innherred Renovasjon

Når det blir lagt til rette for det, så kildesorterer hyttefolket gjerne på hytta. Det er inntrykket Innherred Renovasjon sitter med etter at flere og flere returpunkt er oppgradert til ny sorteringsstandard.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Innherred Renovasjon har den siste tida jobbet med å oppgradere og omorganisere tilbudet for sine hytte- og fritidsabonnenter. Flere returpunkt har fått en ansiktsløftning med levegger, nye containere og bedre areal. Og viktigst av alt – containere for flere typer avfall slik at abonnentene kan levere kildesortert avfall.

Selv om hytterenovasjonsordningen har møtt motstand enkelte steder, viser det seg at hyttefolket både ønsker og evner å sortere avfallet sitt.

- På våre nye returpunkt er avfallet meget bra sortert, og det gjør at vi kan sende det til materialgjenvinning og dermed få det tilbake i kretsløpet, sier Geir Tore Leira, direktør hos Innherred Renovasjon. – Om alle hytteeiere sorterer avfallet sitt, vil vi sammen være i stand til å møte framtidas krav til materialgjenvinning, sier han og viser til EUs avfallsregelverk som forplikter Norge til å øke materialgjenvinningen av husholdningsavfall til 65 prosent i 2035.

Nesten halvparten gjenvinnes

I dag blir 49 prosent av avfallet som Innherred Renovasjon håndterer sendt til materialgjenvinning, der det blir til råvarer i nye produkter. Papp og papir blir til nytt papir, plastemballasje til nye plastprodukter, og matavfallet blir til drivstoff, elektrisitet og næringsrikt gjødsel.

Miljøbelastende restavfall

Restavfallet går til forbrenning, og det er dermed ikke materialgjenvinning.
– Jo bedre vi sorterer, desto mindre restavfall blir det, en avfallstype som er svært miljøbelastende å ta hånd om, forklarer Leira.

Derfor jobber Innherred Renovasjon nå aktivt med å oppgradere til kildesortering på sine returpunkter for hytter og fritidsboliger.
Han påpeker samtidig at på slike felles returpunkt er det viktig at alle drar i samme retning. - Forsøpling og feilsortering fra noen få kan fort ødelegge for alle og for gjenvinningen. Om papircontaineren inneholder mye restavfall ødelegges papiret og hele lasset må sendes til forbrenning, sier Leira.

Han oppfordre derfor brukerne til å melde fra dersom de oppdager feilbruk og forsøpling.

Returpunkt Vulusjøen Foto: Innherred Renovasjon

Sentraliserer returpunkt

Ettersom flere containere og bedre adkomst krever mer areal og gode grunnforhold, er det behov for å sentralisere returpunktene mer enn før. Enkelte mindre returpunkt legges ned eller flyttes til bedre egnede steder. Det jobbes nå grundig med prosessene, og derfor vil det ta en stund før alle returpunkt er på plass og har tilbud om kildesortering.

- Men alle hytteeiere er hjertelig velkomne til våre gjenvinningsstasjoner, der kan en levere alle typer kildesortert avfall unntatt matavfall, forteller Geir Tore Leira. Dette er bakt inn i renovasjonsgebyret for hytter og fritidsboliger og medfører dermed ingen ekstra kostnad. – Husk at du kan benytte alle våre gjenvinningsstasjoner og returpunkt, avhengig av hvilken IR-kommune du har hytte eller fritidsbolig i,sier Geir Tore Leira og ønsker alle Innherred Renovasjons 12 000 hytteabonnenter en riktig god høstferie.

Returpunkt i Stugudal. Foto: Andreas Reitan

Finn ditt nærmeste returpunkt på sortere.no
Les mer om hytterenovasjon på ir.nt.no/hytterenovasjon

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter Vis flere

Litauisk vogntog står fast i Tydal - Bilberging på gang

Litauisk vogntog står fast i Tydal - Bilberging på gang

Har delvis sperret fylkesvei 705 siden onsdag ettermiddag - Ingen tar sjansen på å hjelpe.

Stjørdal AP klar med styret

Stjørdal AP klar med styret

I går kveld ble det avgjort at Sissel Helene Bakken blir sittende som leder i Stjørdal Arbeiderparti.

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten: Martin Eriksson

Kaffegjesten i Nea Radio denne uka er Martin Eriksson.

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Store endringer i melkeproduksjonen i Trøndelag

Melkeproduksjonen reduseres i kyst- og bynære kommuner – og øker ellers i fylket. I Stjørdal er melkeproduksjonen halvert siden 1998.

Håkon Einarsve fra	Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ny AUF-leder

Håkon Einarsve fra Stjørdal ble i helga valgt til ny leder i Trøndelag AUF. Emilie Græsli fra Tydal ble valgt til 1. nestleder og Helene Wean fra Hommelvik ble 2. nestleder. Trøndelag AUF er det største fylkeslaget i Norges største ungdomsorganisasjon.

Naturvernforbundet bekymret

Naturvernforbundet bekymret

Naturvernforbundet er bekymret for konsekvensene av nasjonal ramme for vindkraft på land.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE