Nea Radio

- Katastrofen må bryte lydmuren!

Mange samler seg ved stasjonen for vannhenting til Jemen Røde Halvmåne (YRCS) i Sanaa sentrum i Jemen. YRCS gir vann til Sanaas borgere to ganger om dagen. Likevel er dette ikke nok. Det er en alvorlig vannmangel i Sanaa, så vel som resten av Jemen. Foto: Maria Korkunc/Norges Røde Kors

-1,5 million barn er kritisk underernærte og står i fare for å dø av sult. Det er flere barn enn det finnes i hele Norge, skriver Røde Kors-laga i Selbu, Ålen og Røros i dette leserbrevet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Omfanget av sultkatastrofen i Øst-Afrika og Jemen er enorm, og rammer i dag 30 millioner mennesker. Det er seks ganger så mange som Norges befolkning. Barn må gå dager, kanskje uker uten mat og vann. Nesten alle husdyra er døde, familier må flykte i ukevis – ofte i områder helt uten veisystem. Det er intens varme og tørke.

Før valget ble det snakket mye om norske verdier. Mange vil mene at det er en norsk verdi å hjelpe de som har mye mindre enn oss. Mange har også allerede bidratt. Røde Kors har gjort mye, men vi er nødt til å gjøre mer. Mye, mye mer. Derfor trenger vi din støtte.

Lørdag 16. september gjennomfører Røde Kors en nasjonal innsamlingsaksjon for sultkatastrofen i Øst-Afrika og Jemen. Målet vårt er å samle inn 10 millioner kroner. I hele Sør-Trøndelag vil Røde Kors selge vafler, gå med bøsse og oppfordre publikum til å gi. I Somalia, Jemen, Sør-Sudan og Nigeria ville mange tusen mennesker allerede vært døde hvis de ikke hadde fått tidlig hjelp. Med 10 millioner kroner kan vi hjelpe mange, mange flere.

Hjelpen når fram

Tallet på de som er rammet av sultkatastrofen er nå oppe i 30 millioner mennesker – og det øker hver dag. Pengene hver og én av oss gir går direkte til nødhjelpsarbeidet, og Røde Kors er i alle landene der sultkatastrofen er et faktum.

I Somalia har 1,4 millioner mennesker hittil fått hjelp fra Røde Kors og over 21 000 underernærte barn har fått livreddende behandling. I Sør-Sudan har Røde Kors gitt helsehjelp og delt ut matrasjoner. I flyktningleire nord i Uganda bor det nå 800.000 flyktninger fra Sør-Sudan. Røde Kors sørger for helsehjelp, tilgang til rent vann og sanitæranlegg i fire av disse leirene. Våre vanningeniører reparerer brønner og vanninstallasjoner i områder hvor tilgang er vanskelig for andre organisasjoner.

Røde Kors deler ut såkorn, jordbruksutstyr og fiskeutstyr for å gi mennesker en økt mulighet til å klare seg gjennom vanskelige perioder. Sykehus og klinikker får utstyr og medisiner for å kunne behandle syke og skadde. I enkelte områder er tilgang for humanitære organisasjoner svært farlig på grunn av vold, krig og konflikt. Man må derfor spørre seg hvordan det kan være så øredøvende stille om katastrofen i norske medier – en katastrofe som rammer så uendelig mange?

Samme jordklode

Mediene er fortsatt fulle av valgstoff, og slik skal det være. Her i kommunen er vi opptatt av våre innbyggere, våre eldre og yngre, og arbeid for alle. I ny og ne er det også drivstoffprisen som tar oppmerksomheten. Siden vi lever på samme jordklode, er det fristende å sette det opp mot hva det koster å redde et lite menneskeliv i Somalia, Sør-Sudan eller Jemen.

For 250 kroner kan et underernært barn få behandling. For 350 kroner kan et kolerarammet barn få behandling helt til det er friskt. For prisen av en full tank på bensinstasjonen kan du med andre ord gi langvarig, livsviktig hjelp til to barn.

Ikke misforstå, det er viktig med oppvekst, velferd og helse her i kommunen. Men samtidig mener vi i Røde Kors at det er vår plikt å si ifra om den stille katastrofen som rammer 30 millioner av våre medmennesker.

Ingen motsetning

Vi i Røde Kors følger selvfølgelig diskusjonene om helseprioriteringer, veifinansieringer og skole. De er viktige. Vi må ikke glemme lokalsamfunnet, og våre frivillige står på for de som trenger vår hjelp i kommunen. Samtidig får vi inn sterke rapporter fra delegater og frivillige på oppdrag i Øst-Afrika og Jemen. De ser desperate foreldre som koker blader de finner til barna sine for å overleve. Mødre som har måttet ta det umenneskelige valget om å legge fra seg sitt nyfødte barn i veikanten, for å kunne flykte med sine to andre. I Sør-Sudan, der det i store deler av landet ikke er veier å kjøre på, flykter med det lille de har fra overfall, voldtekter og massakre.

Røde Kors prioriterer å dekke humanitære behov der andre organisasjoner ikke jobber. Vi ønsker nå å trappe opp innsatsen ytterligere. Behovet er enormt i Øst-Afrika og Jemen, og vi har ingen tid å miste!

Anne Berit Ødegård Larsen, nestleder i Selbu Røde Kors

Ole Martin Aspås, leder i Ålen Røde Kors

Øystein Thorsen, leder i Røros Røde Kors

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...